Howell en sponsor Roel PiketAnd so it is

Just like you said it would be

Life goes easy on me

Most of the time

And so it is ..

Deze populaire soundtrack van Damien Rice uit de film Closer spookte tijdens de slotronde constant door m’n hoofd. De muziek moet u er zelf maar even Beyzoeken. Hij kwam zag en overwon. Om ook maar eens een populaire one-liner te gebruiken. Menigeen tipte hem vooraf als winnaar en die waarzeggers kregen gelijk. De zesde toernooizege ging naar de Engelse grootmeester David Howell, hier op de foto met hoofdsponsor Roel Piket van Adhoc & Solide uit Leiden.

Deze jonge Engelsman heeft zich inmiddels al flink in de kijker gespeeld tegen de absolute wereldtop met onder meer Carlsen, Anand, Kramnik en Aronian in de London Chess Classic. In LCT 2011 werd hij nog gedeeld tweede achter Tiviakov, maar nu bewees hij in een nog sterker veld over de langste adem te beschikken. In dit veld met zwaargewichten als onder meer grootmeesters als Igor Khenkin (dit was niet zijn toernooi, hij had last van de warmte van een overvolle speelzaal met 158 deelnemers), Parimarjan Negi, Bartosz Socko, Predrag Nikolic, Evgeny Vorobiov, Viacheslav Zakhartsov, Csaba Horvath en een groepje grootmeesters uit India liet Howell het beste schaak zien. “Het is hier leuker dan in andere toernooien”, vertelde Howell tegen journalist Robbert Minkhorst van het Leidsch Dagblad en kondigde aan “hopelijk terug te kunnen keren. Het is bovendien een sterk toernooi”.

Na een wat ‘roestige’ start vond hij gaandeweg het toernooi zijn ritme. Zijn opponent inJan-Willem de Jong de slotronde, Predrag Nikolic, probeerde nog wel ijzer met handen te breken, maar slaagde daar niet in. “Het werd nog erg gevaarlijk. Ik ben ontsnapt”, analyseerde Nikolic zijn slot tegen Howell. “De eerste keer dat ik meedeed werd ik gedeeld eerste, de tweede keer tweede en nu derde”, waarmee Nikolic een voorschot nam op de vierde plaats in 2013.

Michiel VergeerDe Leidse weerstand moest dit jaar komen van de LSG-meesters Edwin van Haastert en Jan-Willem de Jong (foto links). De enige Leidse grootmeester, John van der Wiel, was ietwat teleurgesteld over zijn vorm. “Omdat ik steeds een beetje achter de top aansukkelde, eindigde ik weliswaar op een gedeelde negende plaats, maar heb ik het hele toernooi geen sterke tegenstander gehad”, vertelde Van der Wiel het Leidsch Dagblad. De hoogst eindigende “Leidenaar’ werd uiteindelijk LSG’er De Jong op de negende plek. Hij mag van een van de toernooi cosponsors een weekje naar zijn appartement in Torremolinos. Hij was er hevig verrast mee, “maar zou er zeker gebruik van gaan maken’ en vermoedelijk in het voorjaar van 2013 als hij dan over wat meer vrije dagen beschikt. De winst in de B-groep ging naar Michiel Vergeer (zie foto rechts). Deze bij Philidor Leiden spelende schaker werd de afgelopen jaren vooral bekend  als woordvoerder namens het CBS om de jaarcijfers in bijv. het journaal te kunnen toelichten.

En zo kwam er weer een einde aan het zesde Leidse toernooi dat van KNSB-directeur Mark van der Werf  halverwege het toernooi nog een compliment kreeg in het Leidsch Dagblad: “Wij vinden Leiden Chess een zeer waardevol evenement”. En daar zijn we het natuurlijk volmondig mee eens!

Slotbuffet

Traditioneel werd het LCT 2012 afgesloten met een slotbuffet voor de geïnviteerde (groot)meesters, sponsors, speciale gasten, pers en de toernooiorganisatie. In een ook al traditionele lange nazit op zondagavond bleef de organisatie (met hun partners) nog even nagenieten van een alweer geslaagde editie.

LCT organisatie

Tot volgend jaar en dan van 12-21 juli 2013, noteer alvast in uw agenda.

(JB).

$$$

LIVE

Dagverslagen:
Opening | Ronde 1 | Ronde 2 | Ronde 3 | Ronde 4| Ronde 5 | Rustdag | Ronde 6 | Ronde 7 | Ronde 8 | Ronde 9

Foto’s: Maaijveld Ab ScheelVideo Ab Scheel dagverslagVideo Ab Scheel impressie topborden

Toernooiboekje 2012 (*.pdf van 2,8 Mb)

Externe berichtgeving:

SchaaksiteSchaakbondSchakers.infoThe Week in ChessSchach-TickerChessvibes

Dimitri Reinderman op schaaksite.nl:

– Herman van Halderen grote verrassing in Leiden

Mooie partij Negi in Leiden

Herman Grooten op schaaksite.nl:

Howell verslaat Negi en wint LCT