David HowellIn de voorlaatste ronde is David Howell (foto) erin geslaagd zijn medekoploper Parimarjan NegiĀ  te verslaan.

Hierdoor gaat de Engelsman nu alleen aan de leiding met 7 punten (8). Direct na de partij toonde Howell zelf aan dat Negi toch nog wel de remise heeft gemist. Sneu voor smaakmaker van de ronden 6 en 7. Daarachter vond bijna vanzelfsprekend ook een slachting plaats.

Igor Khenkin heeft dit toernooi ontzettend veel problemen met zijn vorm en ook nu moest hij weer in een remise berusten. De eindzege is niet meer binnen zijn bereik. De Leidse kanshebbers op een topklassering gingen allen onderuit.

Edwin van Haastert stond lang op een klein plusje, maar verloor uiteindelijk toch van Predrag Nikolic, Jan-Willem de Jong verdwaalde in zijn voorbereiding tegen Bartosz DagprijsSocko en Alexander van Beek werd gevloerd door Csaba Horvath. Een andere kanshebber op een topklassering, Frank Erwich, werd verrassend op een nul getrakteerd door Vincent Blom. Daarmee is bijna de Leidse koek op. Toch zullen ze in de laatste ronde nog even aan de bak moeten, want er is voor de beste Leidse schaker (e.o.) een vakantieweekje in Torremolinos te winnen! Met zes spelers op 6 punten en vijf spelers op 5,5 punt, lijken me daar de (geld)prijswinnaars onder te zitten.

De dagprijs ging dit keer naar de Duitse schaker Hasso Hof in de B-groep, omdat hij na lang zwoegen tot ver na middernacht in de zevende ronde uiteindelijk door zijn vlag ging na 108 zetten. Hij ontving een leuk spel dat de toepasselijke naam draagt: ‘Let it R.I.P.’ Voor hem dus iets om snel te vergeten.