Evgeny VorobiovDe grootmeesters Parimarjan Negi en David Howell gaan na zeven ronden gezamenlijk aan de leiding. Dit duo verzamelde tot dusver als enige 6 punten. Het gemak waarmee beide schakers hun partijen – na de rustdag  van afgelopen woensdag – in winst omzetten oogst veel bewondering. Naast de fraaie zege in de zesde ronde van Negi (zie vorig dagverslag en de analyse van Dimitri Reinderman op schaaksite.nl) voegde hij er daar in de zevende ronde nog eentje aan toe. En ik denk niet dat het daarbij blijft. Een mooi kijkspel voor het publiek in de zaal, in de bar aan de wand en de vele duizenden kijkers wereldwijd via internet. Negi’s slachtoffer in de zevende ronde – de Russische grootmeester Evgeny Vorobiov (2586) – was medekoploper en is in dit toernooi toch ook niet zwak bezig. Op de foto rechts (Maaijveld) is goed te zien dat hij er niet echt meer in geloofde.

Howell vergaarde een voordeeltje – zoals hij dat meestel doet – tegen Thomas LukBabu Lalith, won vervolgens een pion en incasseerde na ruim zeventig zetten het volle punt dankzij een vrijgevige bui van Lalith (dame weg) in een ontstane vluggerfase met voor beide spelers Schaker Reicherter sc Grunbachenkele seconden op de klok.

De dagprijs ging dit keer naar één van de jongste deelnemers in de B-groep Thomas Luk (er zijn er drie uit 2001), omdat hij vergeefs op zijn tegenstander zat te wachten in de zesde ronde. Een pondje Smarties was zijn deel. Ik hoop niet dat ik naderhand de tandarts-rekening van zijn ouders …

De bar is de hele week al goed en gezellig bezet en dat ook mede dankzij de altijd vrolijke inbreng van de deelnemers van Schachclub Grunbach uit Duitsland. Sinds men aan de bar heeft ontdekt dat er halve liter ‘pullen’ van Heineken te bestellen zijn, voelen ze zich in Leiden helemaal thuis.