Drukte in de nachtDe vierde ronde was voor een grote groep titelhouders van belang om de aansluiting met de kop te kunnen behouden. Aan de topborden werden dan ook – na enige schermutselingen dat weer wel – remises genoteerd. Er zijn vanavond bij de start van de laatste ronde voor de rustdag zes spelers met 3,5 punt (4). Na de 5e ronde is er op de tussenwoensdag in het LCT altijd een rustdag, niet voor de spelers maar voor de organisatie van groot belang. En de gasten kunnen dan even iets cultureels meepikken. Musea genoeg in Leiden en onder meer de roots van de grote schilder Rembrandt.

Naast een vijftal remises aan de topborden beet Herman van Halderen dan eindelijk in het stof. “I was thinking to offer a draw, because Herman was a bit better. If he plays 26.Lxf5 its drawish.” vertelde Van Halderen bedwinger IGM Csaba Horvath. NK<20 Julian van OverdamVerder waren er moeizame partijen voor IGM John van der Wiel (remise) en Edwin van Haastert (een nul tegen Thijs Roorda). Maar de meeste weerstand kreeg de nummer één op rating in het toernooi Igor Khenkin. Hij moest diep gaan in een slijtageslag van circa zes uur. Inmiddels 01.00 uur in de nacht (zie foto rechts, met enkele nachtbrakers voor de touwen) versloeg hij dan uiteindelijk de Nederlands kampioen tot 20 jaar Julian van Overdam (zie foto inlay hiernaast).

De specialHarro Weilande dagprijs ging dit keer naar de oudste deelnemer in het toernooi de 80-jarige LGM (Leidse GM) Harro Weiland. Naast een goede vriend en adviseur van het LCT is hij de toenmalige organisator van de bekende vierkamp uit 1970 met Botwinnik, Larsen, Spassky en een toen in goede doen verkerende Jan Hein Donner. Een monument in het Leidse schaakleven even in het zonnetje. Die gelukkig niet meer zo sterk is, want een aantal deelnemers (onder wie Khenkin) klagen over de warmte in de speelzaal.
We overwegen de topgrootmeester een live-bord in het fietsenhok te geven..