Howell vs ErwichFavorieten lopen averij op bij Leiden Chess“, zo kopte de sporteditie van het Leidsch Dagblad van maandagochtend 9 juli. En daarmee sloeg verslaggever Robbert Minkhorst de spijker op z’n kop. Met zoveel ongelukjes van het aanwezige (groot)meestergilde in het eerste weekend had niemand rekening gehouden. Nu na de derde ronde lijkt alles weer een beetje ineen te gaan schuiven. Van de twaalf grootmeesters zitten er weer elf achter de touwen en op de live-borden.

In die derde ronde konden we veel lokale en regionale helden op de topborden zien acteren. Op de foto rechts FM Frank Erwich (op jacht naar een IM-titel), maar die moest zijn meerdere erkennen in de Engelse IGM David Howell. LSG’er IM Edwin van Haastert verloor een lastig toren-eindspel van IGM Bartosz Socko (Polen), maar zijn clubgenoot IM Jan-Willem de Jong hield zijn Russische IGM Evgeny Vorobiov in bedwang (remise). Favoriet IGM Predrag Nikolic moest een halfje afgeven tegen de Poolse IM Michal Luch en IM Benjamin Bok kwam op drie uit drie door van IM Alexander van Beek te winnen. En dan ben ik toch weer aangekomen bij de verrassing van dit toernooi: Herman van Boerka's van Maaike & JudithHalderen. dagprijs 3Door een plusremise (Herman heeft ergens de winst gemist, zei men bij de live-beelden aan de bar) zit hij met 2,5 uit 3 nog steeds achter de touwen en heeft hij een fraaie tpr van 2700 behaald tegen twee grootmeesters en een meester.

Dat het er af en toe warm aan toeging bewijst een fraaie foto van het cateringduo Maaike & Judith van Bureau Chapeau in het LCT-kantoortje boven de speelzaal. Even met ventilator uitblazen (foto: Ariën Hooimeijer).
De dagprijs ging – zoals al eerder in dagverslag twee aangekondigd-  naar WIM Olga Vrublevskaya die nogal verbouwereerd haar dagprijs kwam ophalen. Ze dacht vermoedelijk, hoe kan ik nu een prijs winnen met door mijn vlag te gaan?! Enfin, zij nam dankbaar het door New In Chess beschikbaar gestelde boek van Vladimir Tukmakov ‘Profession: ChessPlayer’ in ontvangst.