Khenkin berustingIn de tweede ronde gingen er opnieuw (groot)meesters onderuit. De sensatie van deze ronde kwam op naam van de Leidse ‘meester in ruste’ IM Alexander van Beek (Alexander speelt niet meer zoveel toernooien) aan het topbord tegen IGM Igor Khenkin (2669). Op bijgaande foto met de drukte van veel kijkers bij het slot van de partij, spreekt de gelaatsuitdrukking van de grootmeester boekdelen. Een soort berusting maakte zich van hem meester. Hij mag het nu in de derde ronde opnemen tegen een verrassende jongeman uit Voorschoten met slechts een rating van 1944 achter zijn naam. Maar we weten allemaal dat dit ook nog geen garantie voor een punt is (vraag het maar aan John van der Wiel..). Wat dacht u van de remise die de nummer twee op rating IGM Parimarjan Negi (2661) moest toestaan tegen FM Sjef Rijnaarts?! Of Nathanael Spaan met een remise tegen IGM Arun Prasad uit India. En de Belg Reinaert Verstraeten met een remise tegende Dagprijs voor Van HalderenHongaarse IGM Csaba Horvath. Verrassingen alom..

Eveneens in die tweede ronde werd IM Fred Slingerland door de GM-killer uit de eerste ronde, Herman van Halderen, opgebracht. De Philidor Leiden speler ligt daarmee op titelkoers! Al kreeg ik daar wel de lachers mee op mijn hand bij het uitreiken van de eerste dagprijs in het toernooi. Een fles geestrijk vocht.

Mijn tip voor een hoge klassering in dit toernooi is IM Benjamin Bok. Hoewel hij dit keer tegen WIM Olga Vrublevskaya de klok nodig had om met twee uit twee aan de live-borden te kunnen blijven spelen. Hiermee heeft de WIM één van de minst voorkomende acts van het toernooi op haar naam: door de vlag gaan. Voorwaar, een prijsje waard!