Roel Piket opende LCTBij de start van deze zesde editie werd door hoofdsponsor Roel Piket – door het doen van de eerste zet voor GM Igor Khenkin – het officiële startsein gegeven voor de Leiden Chess Tour. Tien dagen lang (woensdag 11 juli is een rustdag)  zijn er opnieuw harde en zware gevechten te zien op de 64 velden in het Leidse denksportcentrum.

Omdat er vlak voor de start nog een lange rij schakers in de wacht stond bij de inschrijftafel, kon er niet op tijd worden begonnen. Echter ‘slechts’ een kwartier later dan gepland werd er dan toch al afgetrapt voor die eerste partij. Een bomvolle zaal met 158 deelnemers zorgde weliswaar voor een leuke ambiance, maar ook een warme zweterige (atmos)sfeer. Immers – heeft iemand voor me uitgerekend – dat elk persoon zo’n 100 watt lichaamswarmte afgeeft, zodat er een dagelijks bijna zestien kilowatt aan bijverwarming is.. Enfin, we los(t)sen het op met plafond- en tafelventilatoren. In de eerste ronde van de Leiden Chess Tour waren er direct al een aantal daverende verrassingen te zien. Hoezo twaalf grootmeesters, laat maar zien dan.. (zal niet echt hun gedachte geweest zijn).

‘Surprise of the day’ ..
Bureau Chapeau in schaakoutfitVerrassing één was de onverzettelijkheid van Wouter Noordkamp Herman van Halderen tevredentegen GM John van der Wiel en die moest dan ook een remise toestaan. “Ja, ik doe het al een halfje beter dan de start in Vlissingen, waar ik verloor van een 1900 speler,” aldus John na de partij. Verrassing twee was de remise van de Russische grootmeester Viacheslav Zakhartsov tegen Tjomme Klop. De Rus mag nog blij zijn dat hij geen klop kreeg?! Of in feite toch wel. En de grootste verrassing – en daarom ‘surprise of the day‘  – was het ophalen van een vol punt door Herman van Halderen (zie foto rechts van de strijd met een van zijn bord weggelopen zwartspeler) tegen grootmeester en LCT-winnaar van 2009: Babu Lalith. Partijen kunt u naspelen, want men speelde ‘achter de touwen’, dus de live-borden.

Wat ik u ook zeker niet mag onthouden zijn de twee vrouwen van Bureau Chapeau (zie foto links) die in een volledige schaak-outfit van lange broek, schoenen, schort, horloge en koffiebekers de dagelijkse catering verzorgen voor alle deelnemers en de organisatie. Chapeau!