Meervoudig NK Zhaoqin Peng en Bianca Muhren openden op donderdagavond in een fraaie ambiance van het Leidse denksportcentrum de zesde editie van het Leiden Chess Tournament. Echtgenote van hoofdsponsor Roel Piket (Adhoc & Solide) mevrouw Iris Piket had gevraagd om een vrouwenmatch en die kreeg ze dan ook. De eerste zet van de minimatch met rapid tempo 25+5 werd dan ook met veel plezier door haar uitgevoerd. Peng had met het simpele handraden van hoofdarbiter Arthur Schuering de witte kleur in de eerste partij geloot.

Die eerste partij verliep tot aan de tijdnoodfase goed voor de Nederlands kampioene en ze won die partij. In de tweede partij verzuimde Peng in een vergelijkbare tijdnoodfase een paar winnende zetten (door Bianca zelf aangegeven). Hierdoor kon Bianca de match weer in evenwichtig trekken (1-1).  Speel onder de live-button die partijen nog even na. Beide vrouwen konden vervolgens na de partijen in de bar met een drankje bij de hand en microfoon in de hand, commentaar leveren op de live-beelden aan de wand. Zo´n zestig bezoekers met daaronder (co)sponsors, enkele deelnemers, pers, andere toernooiorganisatoren en schaakvrienden(innen) konden naar hartelust genieten van de door beide vrouwen gegeven varianten. Omdat er uiteindelijk geen matchwinnaar was trok mevrouw Iris Piket (plan B) uit een stoffen zakje – met daarin tien witte en zwarte go-stenen – de kleur voor de hoogste ratinghouder – Igor Khenkin – in het toernooi. De Duitse kampioen van 2011 mag met de witte stukken starten. De eerste ronde is op vrijdag 6 juli vanaf 19.00 uur met live-partijen aan acht borden.