Sergey Tiviakov heeft de vijfde editie van het Leiden Chess Tournament gewonnen. De grootmeester uit Groningen verzamelde op overtuigende wijze 7,5 punten uit negen ronden. Sinds vorig jaar (co-winnaar) heeft Tiviakov in de zomer de universiteitsstad Leiden in zijn toernooiagenda opgenomen. Zie hierover ook zijn slotverslag op chessbase.com, waarin hij ook nog de partij laat zien waarmee hij de New In Chess ‘Spektakelprijs’ won: naspelen waard! De ongedeelde eerste plaats bereikte hij met een toernooiprestatie (tpr) van bijna 2700. ‘Ik heb in dit toernooi echt het beste schaak sinds lange tijd laten zien.’ Aldus Tiviakov direct na zijn slotwinst op de lijstaanvoerder na acht ronden en titelverdediger Predrag Nikolic. ‘Dat bewijst maar weer eens dat het eenvoudiger is een toernooi te winnen dan je toernooiwinst te verdedigen, ‘ zei tegenstander Nikolic een paar uur na zijn enige verliespartij in dit toernooi. Beide spelers kunnen echter terugzien op een goed toernooi en ook Nikolic behaalde een tpr van bijna 2700. Een derde speler die de 2700 benaderde was de 20-jarige David Howell..

———————————–

Openingsmatch Timman vs Giri –  Fotoboek Maaijveld –  Gameviewer –  PartijenPrijzenfonds 2011

Herman GrootenChessvibes.com –   Video Leidsch DagbladTiviakov –  TWIC

———————————-

Dagverslagen [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ 7 ] [ 8 ] [ 9 ]

De Engelse grootmeester zou met een slotzege op Erik van den Doel op een gedeelde tweede en derde plaats eindigen. ‘Het ging verrassend goed‘, aldus Howell  ‘want ik had wegens m’n studie al ruim een half jaar niet gespeeld.’ Na dit trio eindigden John  van der Wiel, Tomas Polak,  Roman Chytilek en Rudy van Wessel op 6,5 punten. Laatstgenoemde LSG’er maakte in zijn jacht naar ratingwinst (IM-titel) teveel remise tegen voornamelijk jonge talenten. Maar dat kan je ook positief zien voor beiden.

In de B-groep een hevig scorende 14-jarige Tom de Ruiter. Met speels gemak versloeg hij ronde na ronde alle flink hoger gerate concurrentie. Met zijn 8 punten uit negen ronden en een tpr die boven 2100 lag, zal hij vermoedelijk snel een hoge rating behalen. Volgend jaar zal hij in de A-groep kunnen (en misschien ook wel moeten) deelnemen. De score van de nummer twee, Arjen Schuurman Hess, lag met 7,5 punt ook ver boven de rest van het veld.

Feestelijk slot

Bij een geslaagde openingsmatch met Jan Timman en Anish Giri, een geweldig schaaktoernooi op hoog niveau, hoort natuurlijk een fraai slot. Dat doen we al sinds de start in 2007 met een afsluitend buffet met spelers, sponsors, pers, organisatie en andere genodigden. Zo genoten ook dit keer weer zo’n vijftig genodigden van een heerlijk warm- en koud buffet die door een team van Bureau Chapeau (van voornamelijk een vrouw met negen toernooifuncties) was samengesteld en vervaardigd. Veel sprekers met onder meer Tiviakov, Nikolic, Spirin en Van der Wiel (4x) spraken over de hoge ‘professionele’ kwaliteit van dit toernooi. Woorden die het team met warmte ontving.

Het LCT-team, staand vlnr Jan Bey, Harry Zwanenburg, Vincent Schenkelaars, Roel Piket, Arthur Schuering, Judith Valkenburg, Chris de Weert en Bert v.d. Marel.
Zittend: vlnr Maaike Valkenburg, Karin Zwanenburg, Iris Piket, Geralt Serdijn en Ariën Hooimeijer.

Graag stellen we het LCT-team aan u voor op een foto van Maaijveld (die zit links naast de printer ja, dat kan met zelfontspanner). Vanzelfsprekend tonen we hier ook het geluksgetal 13 in Leiden. De plannen voor dit toernooi vond zijn oorsprong op 13 februari 2007, op 13 juni 2007 was de eerste sponsoring een feit en begon het toernooi in 2007 op 13 juli. Er zijn altijd al drie hoofdsponsors en tien co-sponsors geweest. Dit jaar werd dit uitgebreid met zo’n dertien grote stuksponsors.

Geen wonder dat we minstens voor dertien edities gaan.. in ieder geval gaf de hoofdsponsor Adhoc & Solide aan door te willen gaan. Dus ook volgend jaar in het tweede en derde weekeinde van juli weer een Leiden Chess Tour over negen etappes.

Dagverslagen Jan Bey, foto’s Maaijveld.