Na de achtste etappe van de Leiden Chess Tour is titelverdediger Predrag Nikolic alleen op kop gekomen. “In de slotronde tegen Sergey Tiviakov zal ik vermoedelijk zwart hebben, dus dat is nog niet zo eenvoudig. Maar als toernooiorganisator heb je voor het eerst in je toernooigeschiedenis ongeacht de afloop een alleenwinnaar in je toernooi,” aldus Nikolic direct na zijn winst in de 8e ronde op grootmeester Deepan Chakkravarthy (India). En daarmee heeft ‘ie een punt. In de vorige vier edities moest de Buchholz-score een winnaar aanwijzen en dit  keer dus niet. In de slotronde heeft Nikolic (inderdaad met zwart) aan remise voldoende voor het verlengen van zijn titel. Bij winst van Tiviakov is de Groninger winnaar, maar kan er niemand hem nog achterhalen. De volgers (Howell, Van den Doel, Chakkravarthy en Van der Wiel) zitten op hun best op een half punt (6 punten). Vanaf 11 uur zondagochtend begint het live-verslag.

In de B-groep gaat de jonge Tom de Ruiter met 7 uit 8 aan de leiding, maar zal hij eerst een aanval van de nummer één op rating (1894) moeten zien af te slaan in de slotronde. In de achtste ronde lukte hem dat goed door winst op Simon Broos (1868). De dagprijs van de zevende ronde ging naar de enige amateur (Dinard van der Laan) die afgelopen nacht nog in strijd was tegen een decor van zeven grootmeesters.