Ik voorspelde u gisteren nog drie loodzware etappes en de zevende ronde was er eentje om in te lijsten! Ruim na middernacht was de speelzaal bijna leeg, op een klein groepje spelers na en bijna allemaal achter de touwen. Zeven grootmeesters en één amateur waren nog in gevecht voor de koppositie of de aansluiting. David Howell en titelverdediger Predrag Nikolic wonnen uiteindelijk respectievelijk van Tomas Polak en de lokale favoriet Erik van den Doel, waardoor dit duo nu aan de leiding gaat met 6 punten. Sergey Tiviakov en Deepan Chakkravarthy bleven op remise steken en volgen nu op een half punt (5,5).
Maar liefs tien spelers hebben 5 punten verzameld, dus met twee ronden te gaan is de strijd nog lang niet beslist.

Afstandsmicrofoons hebben een batterij en toen de zevende ronde moest worden weggeschoten, en een dagprijs moest worden uitgereikt, weigerde die mic dienst. In allerijl een draadmicrofoon aangesloten en alsnog de dagprijs uitgereikt aan de sympathieke Australiër Peter Frost voor zijn natte aankomst: “Nice Dutch weather Jan ..” Hij ontving een survival-pakket van het Leidsch Dagblad.