Na de vijfde etappe van de Leiden Chess Tour zijn er twee koplopers: David Howell en Deepan Chakkravarthy hebben 4,5 punten verzameld. De grootmeester uit India  heeft de zomer van dit jaar uitgekozen om in drie of vier Nederlandse toernooien te gaan spelen. Na dit tweetal zijn er acht spelers met een score van 4 punten. Vijf grootmeesters, twee IM’s en .. WIM Ioana-Smaranda Padurariu uit Roemenië. Deze jonge vrouw heeft een ‘geheime’ secondant die halverwege de vijfde ronde uit de duisternis kwam.. en zich kenbaar maakte (zie foto van IGM Jan Smeets met LCT-nestor Harro Weiland). Daarmee bedoelen we dat het niet zò vreemd is dat ze bovenin het klassement te zien is: “Ja, dat is mijn vriendin,” vertelde Smeets desgevraagd “en ik help haar hier en daar een beetje met haar voorbereiding.” Het is maar goed dat we dit jaar ook een ‘De Beste Zet-prijs’ hebben voor de hoogst eindigende vrouw. In dit geweld dus een leuke extra prijs.

De dagprijs ging dit keer naar de twee die-hards Tiviakov en Van der Wiel. Hun act voor twee heren in een Spaanse partij duurde tot circa kwart over één in de nacht. Toen kwam er na 135 zetten een remise op het scoreformulier. Beide spelers ontvingen een passende fles Spaanse wijn.
Woensdag 13 juli is een rustdag (niet voor de spelers, maar voor de organisatie .. hehe) en op donderdagavond spelen Howell en Chakkravarthy voor de koppositie.