Na de vierde ronde is er nog slechts één schaker met de volle score van 4 punten. De 20-jarige Engelse grootmeester David Howell (hij heeft nog steeds het wereldrecord van de jongste speler – 8 jaar – die een grootmeester versloeg, 1999). De smaakmakers van deze vierde ronde zijn echter ongetwijfeld Sergey Tiviakov en John van der Wiel. Laatstgenoemde grootmeester uit Voorschoten heeft er dit toernooi weer zin, want speelde een heel sterke partij. Een mooie partij die jammer genoeg geen winnaar kreeg en ontaardde in een zeeslang van 135 zetten en een puntdeling. Maar de heren kregen veel toeschouwers op de banken in het denksportcentrum, maar ook digitaal met live-verslaggeving in veel landen als onder meer Engeland (TWIC), Amerika (Susan Polgar) en Duitsland (Schach-Ticker) en in Nederland op de Schaaksite. Tiviakov maakte een leuke Leiden Promotie fotoreportage op Chessbase zowel in het Duits, Engels als in het Spaans.

De derde dagprijs ging dit keer naar Cor van Dongen (op bijgaande foto zie hem denken: dit is ook een leuk spel..) die in de tijdnoodfase van tegenstander Erik van den Doel een glas water over het bord kreeg. Gelukkig had deze ongewilde lekkage geen gevolgen voor zowel de spelers, partij, het DGT-bord en hoofdarbiter Arthur Schuering, die met een bepaald precisiewerk de klok weer tot op de seconde moest resetten. Koploper Howell versus titelverdediger Nikolic is het top live-bord vandaag.