De proloog van de Leiden Chess Tour verliep niet zonder slag of stoot. Evenals onze Franse collega’s op de fiets was het een race tegen de tijd. De eerste zet werd dit keer uitgevoerd aan het tweede bord, want de tegenstander van Predrag Nikolic (de nummer √©√©n op rating), Lisa Hortensius, was vergeten zich af te melden na een voor haar slopend NK vrouwen. Snel werd er ingegrepen door het arbitrale kwartet aan nog zo’n zeven borden. Er waren bijna vanzelfsprekend¬† weer wegblijvers zonder kennisgeving: we maken nu dan ook een zwartboek voor de komende toernooien. Dit keer zelfs uit het buitenland van onder meer twee grootmeesters. Hierdoor ‘mocht’ Jan van Overdam gaan plaatsnemen aan het topbord van Nikolic. David Howell fluisterde zijn eerste zet in het oor van hoofdsponsor Roel Piket en werd het fotomoment gekozen (zie foto Maaijveld).

Bij Nikolic viel vervolgens de klok uit (een heel vreemde start voor hem) en had hij in de jonge Van Overdam een zeer taaie opponent. Het duurde dan ook tot in de kleine uurtjes (bijna tachtig zetten) voordat Nikolic de vis op het droge had. Ook de andere titelfavorieten (op Sergey Tiviakov na) hadden zeker geen makkelijke tegenstander. Halverwege het veld was er toch nog een verrassing te zien. Herintredende schaker Reinier Feiner (zes jaar niet geschaakt) hield de sterke FM Raoul van Ketel op remise. Er zullen dit jaar opnieuw voor elke speelronde dagprijzen worden uitgereikt.