Het vijfde Leiden Chess Tournament werd donderdagavond feestelijk geopend met een minimatch van twee rapidpartijen tussen de meervoudig Nederlands kampioen en de kersverse nationale kampioen Anish Giri. Beide schakers hadden er wel zin in. “Ik verwacht wel dat Timman bepaalde ambities heeft en daardoor worden het mooie partijen,” vertelde Giri de journalist van de regionale TV-ploeg (Unity TV). Timman vertelde op dat moment aan de journalist van de plaatselijke krant (Leidsch Dagblad) waarom hij niet in het hoofdtoernooi van Leiden Chess speelt: “anders zou ik geen rust hebben tussen dit toernooi en het Open NK.” Timman heeft nog altijd ambities: “ Ik wil zeker wel winnen vandaag, want ik speel niet meer zo vaak tegen zulke goede spelers.”.

Na enige openingswoorden werd door de organisatie een act opgevoerd. Men maakte handig gebruik van een random deel van de aanwezige (co)sponsors. Zij werden betrokken in de kleurlotingen voor zowel de minimatch als de startkleur van Predrag Nikolic. De grootmeester uit Bosnië (dit jaar ook toernooidirecteur van Bosna 2011) zal zijn vorig jaar veroverde Leiden Chess titel vanzelfsprekend proberen te prolongeren. De hoogste ratinghouder speelt in de eerste ronde met de zwarte stukken. Daarnaast is de top van dit toernooi sterk bezet met de Engelsman David Howell en de co-winnaar van vorig jaar Sergey Tiviakov. De Leidse grootmeester Erik van den Doel schat zijn kansen dit keer niet zo hoog in. “ik denk dat ik zo’n twintig procent kans heb om te winnen, het is een goed bezet toernooi en er kan van alles gebeuren,“ aldus Van den Doel tegen de talrijk aanwezige pers.

Het publiek van zo’n honderd genodigden zag Giri vervolgens in de eerste partij een pion winnen. “Ik begreep niet waar Timman z’n compensatie was, “ vertelde Giri na afloop.  Timman repliceerde gevat: “Dat was gewoon een blunder..”. Verder in de partij verzuimde het Nederlandse talent een snellere beslissing, maar de winst kwam voor Giri niet meer in gevaar.

De tweede partij gaf eveneens een interessant verloop te zien. “Ik speelde dit jaren geleden al vrij veel en zoals Giri dat nu tegenspeelde is erg interessant”, moest Timman bekennen. Toen Giri even later in de analyse – voor het publiek in de barruimte – een al te optimistische opmerking maakte, werd dit direct door de ‘Grand Maitre’ in de kiem gesmoord en moest Giri met een glimlachje enig gas terugnemen. Beide heren hadden zichtbaar genoten van dit schaakfeestje en een uitslag van 1-1 deed hen recht.

De eerste ronde van het Leiden Chess Tournament gaat op vrijdag 8 juli van start om 19.00 uur en dan zullen dagelijks de partijen van de topborden (5) live kunnen worden bekeken op de toernooisite.

JB.

(Foto’s Maaijveld)