Leids onderonsjeVandaag opnieuw vier spelers in de eregroep van het 100-jarige Philidor Leiden, nu met Roel in ‘t Veld in plaats van Paul Westveer: team Westveld zullen we hen maar noemen, hij speelde tegen Peter Bon. Ab Smit (over twee maanden is hij 93 jaar ..!) speelde met wit tegen Ton Kohlbeck. Leuk om deze geweldige schakers uit de roemruchte Leidse historie nog altijd achter het bord te zien. Schaken is voor jong en oud. Overigens eindigden beide partijen in een punt(en)deling.

Ronde van de waarheid met goede gevechten
In alle groepen kunnen we na vandaag zien wie er morgenochtend voor de prijzen gaan spelen in de laatste ronde (11 uur start: oei, laat m’n bed het niet horen..). In de kroongroep het ‘Leids onderonsje’ tussen Arthur Pijpers en John van der Wiel. Met de uitspraak van Arthur ‘ik ga er nog voor..’ ging de LSG’er John te lijf.

De analyserende computer van ChessBomb (Stockfish) zag op een gegeven moment alleen nog maar rode zetten van beide kanten, maar er bleek flinke tijdnood bij de heren. Nadat de rookwolken waren opgetrokken resteerde een op het oog eenvoudige remise, maar Arthur overspeelde z’n hand en verloor. Beide heren konden er gelukkig na afloop nog om lachen. Arthur mist een GM-norm en John boekte z’n eerste volle punt.

Dat gezegd hebbende. In de kroongroep vloog vandaag bijna iedereen elkaar in de haren. Het Italiaans van IJslander Hannes werd door Roeland op slopende wijze opgebracht. Kuipers zag een van de lijstaanvoerders, Lalith Babu, na zo’n dertig zetten een aantal mindere zetten doen en strafte dat meteen hardhandig af. Nikolic pakte Arghyadip met een plus van de kleine kwaliteit op vakkundige wijze het eindspel af en gaat nu aan de leiding. Sengupta volgt op een half punt.
In de A-groep Meisjes naar EKconsolideerde Sandipan Chanda bijna vanzelfsprekend zijn riante voorsprong (1½) en maakte remise tegen concurrent Ikonnikov. Achtervolger Ivanov kwam in een paardeindspel tegen Jeffrey van Vliet ook niet verder dan een halfje. Dus is hier de winnaar reeds bekend. Een achtervolgende groep van maar liefst 8 (groot)meesters met Ikonnikov, Beerdsen, Ivanov, Lai, Van der Werf, Van Vliet, Van der Velden en Thijs Roorda hebben 5½ punt en volgen nog voor een al dan niet gedeelde geldprijs.

Dagprijzen
Dit keer twee dagprijzen. De jonge vrouwen Cato de Zoete en Alisha Warnaar (A-groep) gaan naar het EK in Bratislava en ontvingen voor hun voorbereiding allebei een vijftal trainingsboeken van New In Chess. Zij kunnen nu dus ook de trukendoos gaan gebruiken in Slowakije. Merijn van Delft zal beide meisjes ongetwijfeld goed gaan coachen. In de B-groep is Mark Bueno heer en meester. Ook nu werd z’n tegenstander op snelle wijze aan de zegekar gebonden. De winst in de C-groep lijkt te gaan naar Cedric Kerkmeester met een punt los.