EregroepTijdens het slotweekeinde (vr-za-zo) hebben we in de toernooizaal een eregroep met spelers van het 100-jarige Philidor Leiden (zie foto Maaijveld). In een wisselende groep van ongeveer zeven spelers van het aloude Philidor Leiden spelen onder meer dit weekeinde Ton Kohlbeck, Mr. Philidor Ab Smit, Paul Westveer, Roel in ‘t Veld, Wim Rosdorff en Peter Bon in de vierkamp. Misschien mis ik nog een naam, maar die ziet u hier vanzelf voorbijkomen. In de eerste ronde waren er de partijen Kohlbeck vs Westveer (1-0) en Smit vs Bon (1-0). We zullen de uitslagen hier separaat op de site vermelden, want de resultaten worden niet voor de rating verwerkt.

100 Dit is een van de festiviteiten in het kader van de 100-jarige Leidse schaakclub. Wim Rosdorff speelt dit weekeinde (zondag) eveneens en dat is een schaker die nog in het roemruchte Philidor team speelde in 1967, toen ze gingen voor de landstitel, maar die uiteindelijk verloren aan naamgenoot Philidor, maar dan uit Leeuwarden.
Het Philidor festiviteitenteam (o.l.v. Ton Kohlbeck) heeft onder meer in juni een blindpartij tussen Philidor erelid John van der Wiel vs de Leidse ‘Sportman van het jaar” Erik van den Doel gehouden (½-½). Maar het absolute Leidse  hoogtepunt was in januari het bezoek van de Masters van Tata in de Pieterskerk met een speelronde (Tata on Tour).

7e ronde
Suvrajit vs SandipanIndia regeert Leiden’. Ja, dat was vaker een kopregel tijdens het Leiden Chess Tournament. Ik kan me nog wel een paar verslagen herinneren uit binnen- en buitenland die een dergelijke kop eveneens gebruikten. Ons toernooi is nu eenmaal populair in dat land. Ik had dit jaar in de aanloop ongeveer vijftig aanmeldingen/aanvragen voor deelname. Op een gegeven moment ben ik standaard afwijzingen gaan versturen op de aanvragen uit dat land, want het was wel erg veul.
Na de deze ronde staan er in de kroongroep nog altijd spelers uit India aan kop: Nikolic nu met Lalith en Sengupta op 4½ punt. Hoewel Arthur Pijpers vertelde er toch nog wel voor te gaan en versloeg resoluut co-lijstaanvoerder Das Arghyadip en kwam daarmee op 4 punten met nog twee ronden te gaan.
In de A-groep moest Sandipan Chanda zijn eerste halfje afstaan aan landgenoot Suvrajit, die een erg lage rating heeft voor zijn IM-titel, maar hier goed zit te spelen. Sandipan heeft onder meer nog de grootmeesters Ikonnikov en Ivanov in zijn kielzog. Echter met nog twee ronden te gaan lijkt hem die titel niet meer te kunnen ontgaan.
In de B-groep blijft Mark Bueno na een partijwinst aan kop. Hij speelt al vanaf de start op de live borden. In de C-groep hebben de nummers 1 en 2  (Cedric Kerkmeester en Hayun Shin) elkaar al ontmoet, maar is het nog niet duidelijk hoe dit gaat aflopen op slechts een halfje van elkaar. De dagprijs werd dit keer uitgereikt – zoals altijd op random motieven – aan Ruud van Dijk (C-groep) die een rating bezit van 1313! Een betere reden voor een prijs in de dertiende editie kun je niet verzinnen.