Puntdeling of is het puntendeling? Dat is een discussie die ik regelmatig heb met de sportredactie van mijn krant Leidsch Dagblad. Als sportjournalist – sinds het seizoen 1993-1994 – schrijf ik voor die krant. Steevast als ik in een schaaksportverslag over een remise schrijf en ik dat een puntdeling noem, is het in de krant een dag later gecorrigeerd in ‘puntendeling’. Ik zeg dan ook altijd: het is bij het schaken een gedeeld punt. Beetje Don QuichDagprijs DGTotte gevoel heb ik dan.
Dit vertel ik u maar even om als een bruggetje te kunnen gebruiken naar de vele puntdelingen tot dusver in de kroongroep.
Dimitri Reinderman zegt in zijn verslag op schaaksite: “Er is tot nu toe niet veel tekening in de strijd: slechts vier van de vijftien partijen eindigden in een beslissing. En die vier partijen waren eigenlijk niet van heel hoog niveau.” Sjonge, mijne heren van de kroongroep, dan moet u toch nog wel even aan de bak na de rustdag van dinsdag. Die vijf partijen in de tweede helft moet dan maar veel gaan vergoeden voor Dimitri.

Schaaktrainer
OefenenSchaakeducatie Frank ErwichNoviteit in ons toernooi is dat schaaktrainer (coach) Frank Erwich van schaakeducatie.nl op de slotdag zondag 21 juli (vanaf 13:00 uur) je partij kan bespreken. Erg leerzaam voor je. Even melden bij de arbiters in de speelzaal – of bij Jan Bey – dat je graag je partij wil bespreken met Frank Erwich. Hij heeft ook een fraai trainingsboek voor clubspelers uitgebracht (1001 Chess Exercises for club players). Frank zal z’n boek signeren als je dit bij de dan aanwezige boekenstand (De Beste Zet, Erika Sziva) hebt aangeschaft.

Het wil  nog niet zo lukken met die spektakelpartijen. Er komt tot dusver maar weinig partijen voorzien van een S bij ons binnen. Die leuke partij komt dan in aanmerking voor een NIC boekenprijs. Een speciaal beoordelingsteam zal een keuze maken.

4e ronde
De kroongroep: een remisevirus waart rond. De rustdag op dinsdag 16 juli moet daar dan maar verandering in gaan brengen! Gelukkig kwam Arthur Pijpers tot partijwinst en hij kwam daarmee op een 50% score. Hij moet nu op zoek naar nog eens 4 punten (uit 5) om z’n GM-norm te kunnen boeken. Dat lijkt me in dit veld een flinke opgave. Maar wie weet: alles is nog mogelijk. Predrag Nikolic verloor een op het oog remiseachtig toreneindspel van drievoudig toernooiwinnaar Roeland Pruijssers. Bijna iedereen staat op 2 of 2½ punt nu.
In de Open A-groep ligt Chanda Sandipan dan eindelijk op koers voor de toernooizege. Hij speelde hier wel vaker maar kwam nooit verder dan een derdeplek en werd vervolgens wel twee keer Open Nederlands kampioen. Sandipan heeft als enige nog een honderd procent score (4 uit 4). Maar ook dat kan nog zomaar misgaan, vraag maar aan Slava Ikonnikov (vorig jaar onderuit aan het slot). In de B-groep gaat het Bueno met Mark. Hij boekte zijn derde zege en gaat fier aan kop met 3½. De DGT dagprijs ging dit keer naar een speler uit de B-groep (Michiel Takkebos) die partijwinst boekte op een speler die maar liefst 250 ratingpunten meer achter het bord had.