Jan Bey TDInterview met toernooidirecteur Jan Bey
Dit jaar het 13e Leiden Chess Tournament, een bijzondere editie?
Ja, vanaf het begin was 13 ons geluksgetal en hebben we gezegd dat we in totaal 13 toernooien zouden organiseren. Dat betekent dus ook dat wij als organisatieteam in de huidige samenstelling afscheid nemen.

Wat maakt deze editie bijzonder?
Allereerst de kroongroep. We wilden heel graag een kroongroep met oud-winnaars. We vinden het geweldig dat we in ieder geval zes oud-winnaars erbij hebben, waaronder drievoudig winnaar GM Roeland Pruijssers.
Wat ik persoonlijk heel leuk vind is de toevoeging van een C-groep. Deze groep is speciaal bedoeld voor de beginnende of huisschaker, zodat je tegen je eigen speelsterkte speelt en niet met een eierrekje (alleen maar nullen – red.) onderaan hoeft te eindigen. Maar ook zijn er voor het eerst vierkampen. Zo proberen we iedereen tegemoet te komen. Leuk is nog om te vermelden dat we ook een erevierkamp organiseren met vier spelers van schaakclub Philidor vanwege het 100-jarig bestaan van hun vereniging.

Tien dagen, is dat niet lang?
Effectief is het negen speelronden met een rustdag op dinsdag. We hebben er altijd voor gekozen de rondes door de weeks in de avond te houden en in het weekend overdag. Zo hoeft niemand vrij te nemen van z’n werk en kunnen ook scholieren/studenten deelnemen.

Kun je nog wat verdienen met schaken?
De echte toppers kunnen er van leven. Wij hebben ieder jaar onder meer dankzij de genereuze sponsoring van onze hoofdsponsor AdHoc & Solide Administratie & Advies een mooie prijzenpot. De eerste prijs in zowel de kroongroep als het hoofdtoernooi is € 1750,—. Toch een leuk bedrag om mee naar huis te nemen.

Leiden Chess in Zoeterwoude-Rijndijk?
Ja, we wisten niet of onze vroegere thuisbasis – het Leidse denksportcentrum – nog beschikbaar zou zijn dit jaar i.v.m. de verkoop van het pand. Ieder jaar beginnen we in het najaar al met de voorbereidingen en we konden niet het risico lopen dat we niet terecht zouden kunnen op de Robijnstraat. De locatie in Zoeterwoude-Rijndijk voldoet aan al onze eisen en ligt effectief maar net buiten Leiden.

Kunnen geïnteresseerden nog inschrijven?
Maaike ValkenburgJa, de opening is op donderdag 11 juli van 17.00-19.00 uur in Leiden op het plein bij Catwalk op de Steenstraat in Leiden. Belangstellenden kunnen komen kijken naar het openingsevent dat bestaat uit twee partijen doorgeefschaak, een bijzondere vorm van schaken.
Op vrijdag start het toernooi. Inschrijven kan via de website waar ook meer informatie te vinden is. Ook is het mogelijk voor late beslissers om aan de zaal in te schrijven; dat kan op vrijdag 12 juli aan de zaal tussen 16.30 en 18.30 uur. De speelgelegenheid is multisport centrum De Eendenkooi in Zoeterwoude-Rijndijk.

(Maaike Valkenburg, technisch manager Leiden Chess).