De winnaarsKoploper Slava Ikonnikov verliest van tweevoudig LCT winnaar (2008 en 2016) Roeland Pruijssers!
Roeland Pruijssers vertelde naderhand tegen de journaliste van het Leidsch Dagblad dat hij zijn ogen niet kon geloven dat Ikonnikov een paar slechte zetten op het bord toverde, want hij toonde gedurende het toernooi het beste schaak. Pas na die zetten kon hij gaan denken aan zijn derde zege in Leiden.


Het is nota bene pas zijn vierde deelname in Leiden. Een fraai gemiddelde. Op bijgaande foto staan in het midden de twee winnaars van de groepen A+B: Roeland Pruijssers en Sander Hilarius. Later (zie trailer Maaijveld) nog meer foto’s van onder meer de winnaars van plaatsen 2 tot en met 6 met eveneens een goede (weliswaar gedeelde) geldprijs.Ikonnikov vertrouwde het niet
Kenmerkende foto (Maaijveld, rechts) Ikonnikov – voor en tijdens de partij – toonde toen al aan dat de Rus niet vertrouwde op een goede afloop. Het bleken uiteindelijk dure slechte zetten die hij produceerde. Ik probeerde hem voor het slotbuffet (met meer dan 60 personen) nog even op te monteren met de woorden: “ach dan moet je maar het Open NK winnen”, maar dat hielp niet echt. Ik zei hetzelfde overigens niet veel later eveneens tegen Sandipan Chanda voor zijn te scoren hattrick op de Veluwe. Enfin, we zien het wel. Al met al reizen er veel spelers uit het LCT direct door naar het Open Nederlands Erwin Liebert dagprijskampioenschap in Dieren dat deze week zal beginnen.

De B-groep ging uiteindelijk naar de Leidenaar Sander Hilarius (s.v. Voorschoten) die zich – met enige mazzel – alleen winnaar zag worden. Een ronde eerder ontsnapte hij nog met een remiseaanbod tegen Erwin Liebert (Estland) in verloren positie. De Est – met weinig tijd op de klok – accepteerde meteen, maar het spijt kwam snel. Voor dat ongeluk ontving hij een DGT dagprijs (Maaijveld foto: hij wilde het duidelijk niet meer weten).
Het was opnieuw een geweldig leuk toernooi. Graag tot volgend jaar (11-21 juli 2019) en dan een speciale (13e) editie!

English translation


Media overzicht:
schaaksite verslagen LCT

Dimitri Reinderman op schaaksite.nl: ‘ Ikonnikov koploper in Leiden

Dimitri Reinderman op schaaksite.nl: ‘ Roeland Pruijssers wint weer in Leiden

Websites met analyse van engines:

Chess24

Playchess

ChessBomb

Follow Chess

————————
Foto’s Maaijveld (+ Rene Olthof)
————————