Iedereen kon nog lachenHoeveel koplopers gaan er naar het slotweekeinde, dacht ik voorafgaande aan de zesde ronde. De zesde en de zevende ronde zijn in feite bepalende wie er bovenin gaan eindigen en dan leuke geldprijzen ontvangen.
Op bijgaande foto van de start van de zesde ronde kon men nog naar elkaar lachen. Een sportieve zaak. Sarin vs Ten Hertog werd na een lange strijd remise. Daar waren Sandipan vs Ikonnikov al eerder in terecht gekomen.

Meerdere partijen in de top dreigden eveneens in remise te eindigen, maar uiteindelijk kwamen er toch nog een aantal spelers door een winstpartij boven drijven. Zo versloeg Thomas Beerdsen coming-man Jip Damen op overtuigende wijze en Shyaamnikhil zag zijn tegenstander, LSG’er Arthur Pijpers, in tijdnood op de bekende 40ste zet een verliezend foutje maken. De Russische trainer Valery Loginov komt zich naast Ikonnikov aan kop melden, omdat hij een pluspion wist te verzilveren tegen Natalia Zhukova. Hierdoor zit zij nu in een achtervolgend groepje. Nummer drie GM Dusan Popovic werd door Ilias van der Lende materieel opgebracht. De langste partij was die van Sharma Himanshu vs Twan Burg. Na bijna honderd zetten eindigde ook deze partij na een verbeten strijd in remise. Ikonnikov en Loginov aan de leiding, maar tot aan nummer 19 op de ranglijst zitten de spelers op een punt van elkaar.

Schaaksite analyses
schaaksite.nlOp de rustdag werd door de populaire website van Kees Schrijvers (www.schaaksite.nl) ook dit jaar weer een beschouwend artikel geplaatst door Dimitri Reinderman. Onderaan het dagverslag kunt u in het mediaoverzicht een linkje naar zijn leerzame artikel vinden. Het kan voor ons allen geen kwaad om ook eens met een grootmeesterrijke blik naar de partijen te kijken.

Hugo at Duke
Op verzoek van de deelnemers uit het buitenland had ik voor het gemak een vertaal plugin op de site geplaatst. Zodat ze het moeilijke Nederlands van ons (mij?) kunnen begrijpen. Gaat niet lukken, beloofde ik hen vooraf. Toen ik de door google vertaalde dagverslagen nog eens aan het teruglezen was viel me onder meer op dat de vertaling van de Hollandse namen lachwekkende vormen aannam. Saravanan dagprijsWat te denken van Hugo at Duke? In de B-groep gaat ene Sander Hilary aan de leiding. Ook leuk die politieke ambitie, echter hebben we besloten dit weg te halen en onze eigen vertalingen te gaan plaatsen.

En ja, ook iedere keer die dagprijzen werkt verwarrend voor onze buitenlandse vrienden. Zo begreep Saravanan niet waarom die prijsjes werden uitgereikt. Mooie spectaculaire partij gespeeld soms? Nope, volslagen random vertelden we hem. En omdat hij zo’n mooi verslag voor Chessbase ging maken ontving hij een dagprijs (LCT t-shirt). Omkoping, zei hij.

English translation