explicatieVanavond tijdens de vijfde ronde gaf gastgrootmeester John van der Wiel zijn inmiddels traditionele explicatie (of ook wel genoemd uitleg; woorden waarmee je iets begrijpelijk maakt). En dan ook traditioneel voor de rustdag halverwege het toernooi.
Het was voor ons als luisteraar en kijker een mooie avond, omdat  jongeman Nihal Sarin met toestemming van zijn moeder zijn fraai gewonnen partij tegen Liam Vrolijk mocht bespreken. John kreeg maximaal twintig minuten, maar dat werden er natuurlijk dertig. Het was een fantastische ervaring om dit talent te zien en zijn analyses van de stellingen te vernemen via de luidere stem van John. Want in de analyseruimte kunnen we geen microfoon toepassen, omdat aan de andere kant van de geluidswand nog kan worden gespeeld.

Vijfde ronde
Natalia vs HugoMet vijf koplopers en dat werden er uiteindelijk ..  slechts één! Jawel, de Russische grootmeester Slava Ikonnikov, bekend van onze Zeeuwse vrienden uit Vlissingen en al een paar jaar deelnemer in Leiden, gaat op de rustdag alleen aan de leiding met 4½ punt. Okay, er is voor hem nog een lange weg te gaan, maar deze punten pakken ze hem zeker niet meer af. Een aantal mede ‘frontliners’ (Nihal Sarin, Chanda Sandipan, Valery Loginov, Hugo ten Hertog en Natalia Zhukova) kwamen niet verder dan remise en volgen nu dus op een half puntje. Maar zijn zeker nog niet kansloos voor de eindzege. Jammer vond ik (vrouw in de top, zie foto Maaijveld) dat Natalia Zhukova haar (computer)voordeel niet wist te dagprijsverzilveren tegen Hugo ten Hertog en daarmee dan mede aan kop zou komen. Verder volgen Twan Burg, Sergei Lobanov, Arthur Pijpers, Thomas Beerdsen, Sharma Himanshu, Merijn van Delft, Shyaamnikhil P. en de grote verrassing tot dusver in het toernooi; Voorschotens talent Jip Damen! Hij heeft al veel titelhouders gehad scoorde tot dusver 3½ punt en een fraaie tpr van 2560. Even nog wat extra scoren en hij heeft een IM-norm te pakken.
In de B-groep twee koplopers: Sander Hilarius (heeft die B-groep al eens eerder gewonnen) en Stefan Boeters met 4½ punt. De dagprijs ging dit keer naar Niek van der Maat (in feite ook traditie) voor zijn score na 0 uit 4. Ok, hij luisterde naar het advies en maakte een snelle remise waardoor hij van de nul af is!

English translation