Sarin vs ZhukovaSchiet ik de vierde ronde van de Leidse Chess Tour weg en doe ik de gebruikelijke mededelingen. Bijvoorbeeld dat er morgenavond, dinsdag,  een explicatie van John van der Wiel zal plaatsvinden in de analyseruimte (ca. 22.30 uur) met een opvallend scorende speler en/of speelster. John staat erbij en roept: ja of misschien iets later!? Sjonge.
S.v.p. de loterijbriefjes inleveren: wie wordt er nummer twaalf in de A-groep? Even een dagprijs uitdelen, oeps de speler zit nog niet achter het bord en dan schieten er ook nog twee live borden op tilt: voordat de partij eindigt al 1-0 of 0-1 in beeld op internet. Mensen gaan me dan mobiel bellen, maar die ligt op kantoor op trilstand, dus mis ik enkele telefoontjes. Problemen, problemen en.. Dat jullie niet denken dat ik verder niks aan het doen ben. Gelukkig heb ik dan een heel professioneel team om me heen die direct in actie komt en aan oplossingen werkt. Waarvan akte.

Vierde ronde
Erg spannend allemaal. Bij de lijstaanvoerders Ten Hertog vs Ikonnikov werd een remise overeengekomen. Maar de partij tussen Nihal Sarin en Natalia Zhukova bleef lang spannend (zie foto hierboven van het eindspel). Zou Zhukova ook haar vierde partij gaan winnen? De barruimte stond vol met analysemensen. De één wist het nog beter dan de ander. Wel gezellig natuurlijk. Ook die partij werd een punt(en)deling, maar pas na lange strijd tot na middernacht. Het is erg warm, vertelde Natalia na afloop van de partij en ze dacht ergens de winst te hebben gemist. Echter ze speelden beiden na ca 25 zetten op de extra seconden na elke zet tot de controle werd gehaald. Beide bleven nog lang aan de analyse (zelfs met omstanders met hulp van een engine), maar de winst was niet te ontdekken. Hierdoor kon uit het achtervolgende peloton een aantal spelers zich bij die kopgroep aansluiten. Nu zijn er opdagprijs Keeseens 5 spelers met 3½ punten (4). De vijfde ronde is op dinsdagavond nu extra belangrijk om afgescheiden te kunnen gaan rusten op woensdag.

Dagprijs uitreiken bleek dus ook een probleempje op zich, maar uiteindelijk arriveerde Kees van t Hoff achter het bord, waarna ik alsnog zijn dagprijs kon overhandigen. Omdat gisteren iemand een dagprijs ontving voor zijn panne met zijn benen, moest ik bijna vanzelfsprekend nu ook iemand met panne in de B-groep een prijsje overhandigen. Maar nu niet allemaal bij me komen met een smoes dat je kat ziek is ofzo.