Lenaerts vs BurgNa de tweede ronde in een speelzaal die verrassend genoeg koeler bleek dan gisteren, zijn er nog slechts tien spelers met een volle score. Het is echter niet zo verrassend dat dit allemaal titelhouders zijn. Op de live-borden op zondag is er in feite maar een speler zonder een FIDE-titel. Maar dat bleek dan ook een DGT-dagprijs winnaar, maar daarover later meer.
Eerst nog even de scores bovenin het veld bekijken. Vorig jaar begon Chanda Sandipan met een nul in de openingsronde tegen een talent uit Turkije, maar nu boekte hij een remise met Anna-Maja Kazarian. Hij vertelde me vandaag dat hij met zijn zege in de tweede ronde nu een betere start had met 1½ uit 2. Tja, zo kun je het ook bekijken.

Hij zit in ieder geval weer aan de live borden op zondag tegen de Belg Lennert Lenaerts. Dezelfde Belg baarde vandaag in de tweede ronde enig opzien door zijn partij (goed voorbereid begreep ik van Twan) in een heel rap tempo in remisehaven te loodsen (foto Maaijveld). Na 49 zetten had hij 1.43 minuten op de klok, dertien minuten meer dan bij de start. Moest waarschijnlijk op tijd weg voor het WK-duel België – Engeland (2-0).
Natalia ZhukovaDe inmiddels 14-jarige Nihal Sarin moest heel diep gaan om de sterke regio FM speler Jeffrey van Vliet te bedwingen. Een toreneindspel met een pluspionnetje werd uiteindelijk verzilverd. Lokale held Fred Slingerland hield de Rus Valery Loginov op remise en hij wil heel graag ‘achter de touwen’ op de live borden blijven zitten. Dat is gelukt, want op live bord acht op zondag mag hij tegen Twan Burg.

Ja, mijn verhaal zou niet zo mooi zijn als ik jullie niet even zou bijpraten over twee topvrouwen in het toernooi. Tweevoudig Europees Kampioene en grootmeester Natalia Zhukova (foto Maaijveld) is op voordracht van voormalig LCT winnaar David Howell naar Leiden gekomen en vindt onze stad erg mooi. Nee, echt mooi. Niet uit aardigheid Godbole DGT dagprijsofzo, maar gemeend. Hoewel ze wel altijd twee keer het denksportcentrum verlaat en moet terugkeren omdat ze haar mobiele telefoon vergeet mee te nemen (worden afgegeven achter de bar). Natalia staat op 2 uit 2 en zien we op zondag aan live bord 4 tegen titelverdediger Stefan Kuipers. Die andere Europees kampioene Anna-Maja Kazarian hield haar tweede grootmeester op remise. Dit keer kon Roeland Pruijssers haar niet kraken.

Rest mij jullie nog even te melden dat er dit keer twee DGT dagprijzen werden uitgereikt. Aan Don van den Biggelaar in de B-poule voor zijn zege op nummer drie in de ratinglijst en in de A-poule ging de dagprijs naar Atharva Godbole (foto Maaijveld) uit India die GM Nikita Maiorov het nakijken gaf. Hij is de enige sterke titelloze bovenin het veld.