boat tripOp donderdag 12 juli scoorde de dertienjarige Nihal Sarin (India) maar liefst 9½ punten uit 10 partijen. Dit gebeurde in een kloksimultaan als openingsevent voor de 12de editie van het Leiden Chess Tournament. IM Nihal Sarin is wereldkampioen tot 10 en 12 jaar en de huidige nummer één van de FIDE-lijst tot 14 jaar. Hij heeft inmiddels twee grootmeesternormen op zijn naam, dus de verwachting is dat hij in Leiden zijn definitieve norm zal scoren en dan die titel mag gaan aanvragen. Zijn rating van 2551 is in ieder geval al ruim voldoende.

De jonge meester werd in het kader van het Leidse thema van dit jaar (water) opgehaald van zijn hotel door hoofdsponsor Roel & Iris Piket (zie luchtfoto Paul Dujardin) van Adhoc & Solide. Ze voeren door de Leidse grachten in een boottocht van een uur naar de speciale locatie. De opening werd gehouden bij het Kamerlingh Parktuin & Café in het Van der Werf park. Ook bekend als de locatie van het ontploffende kruitschip, maar dat is een stukje Leidse historie die u maar eens moet komen aanhoren van het gilde rondleidingen.

eerste zetVoorzitter van de Leidse Schaakbond Wim Zwinkels stuurde de simultaan weg door het doen van de eerste zet. Arbiter Arthur Schuering vertelde de deelnemers (zie foto) dat zij 20 minuten kregen en dat de jongeman 40 minuten heeft. Snelle rekensom zegt dan dat hij ze moest verslaan in een gemiddelde van slechts 4 minuten per partij. David Howell had in het LCT de recordscore van 9½ punt op zijn naam, maar deze jonge grootmeester in wording evenaarde dit record. En oh ja, de enige remise in de simultaan kwam op naam van IM Rudy van Wessel (ja, van landskampioen LSG).

Tijdens de openingshandelingen is het sinds een aantal jaren ook een traditie dat de Leidse grootmeester John van der Wiel zijn functie als VIP (Very Irritating PeVIPrson) uitvoert. Hij deed dit met de op zijn bekende manier van het irriteren van omstanders, maar ook de spelers en de simultaangever. Op die manier maakte hij het iedereen een stuk moeilijker, want ook de zon deed zijn werk. Op bijgaande foto links heeft hij een interview met Chanda Sandipan en daarnaast staat titelverdediger Stefan Kuipers. Stefan vertelde de journalist van het Leidsch Dagblad dat hij de grootste moeite zal hebben om die titel te prolongeren.

We zullen het allemaal gaan meemaken, want op vrijdag de 13de om 19:00 uur gaat het toernooi van start. U kunt hier ook nog in een fototrailer wat meer beelden van de opening zien. Veel kijk- en schaakplezier gewenst.

Remise?
Sponsorboot
VIP en de hoofdsponsor
Voorzitter Leidse Schaakbo
Voorzitter LeiSB met de 1e zet
Biertje
Kloksimul deelnemers
Kloksimul deelnemers
Kloksimul Nihal Sarin
Oeps plotseling remise..
Remise?
Sponsorboot
VIP en de hoofdsponsor
Voorzitter Leidse Schaakbo
Voorzitter LeiSB met de 1e zet
Biertje
Kloksimul deelnemers
Kloksimul deelnemers
Kloksimul Nihal Sarin
Oeps plotseling remise..
 

Artikel Leidsch Dagblad vrijdag 13 juli 2018:

LD artikel

Toernooiboekje-2018