Dit jaar is er een opvallende nationale en internationale deelname van jeugdige schaaktalenten in het Leiden Chess Tournament. Zo zijn er veel spelers die pas in deze eeuw geboren zijn.
Met veel interesse wordt door de organisatie uitgekeken naar de prestaties van de dertienjarige voormalige wereldkampioene Ravi Rakshitta (India), maar ook naar de 17 jarige Sergei Lobanov (Rusland) die met zijn persoonlijke trainer (grootmeester Valery Loginov) in Leiden zal komen spelen.

Vanuit ons land deelname van enkele grote talenten met een Internationale Meestertitel (IM) op zak Liam Vrolijk (16 jaar) en Lucas van Foreest (17 jaar).
Op bijgaande foto de jonge Van Foreest als (co) winnaar van de Juudster Memorial in april jl.

De lijst wordt aangevoerd door grootmeester Chanda Sandipan (India) die in zowel 2016 als 2017 het Open kampioenschap van Nederland (ONK) heeft gewonnen, maar in Leiden tot dusver niet verder kwam dan een derde plaats. Dit jaar ook weer enkele topvrouwen in het toernooi, waarbij grootmeester Natalia Zhukova (Oekraïne) de meest opvallende is met haar tweevoudig Europees kampioenschap  bij de vrouwen.