Het is begin juli 2017 en de line-up voor de elfde editie van het Leiden Chess Tournament ziet er goed uit. Er zijn bijna 170 deelnemers uit veertien verschillende landen en de nummer één in het deelnemersveld is de Britse kampioen grootmeester David Howell (archieffoto Maaijveld). De sympathieke Engelsman is de mondiale nummer 45 en een enorme trekpleister voor het internationale deelnemersveld in Leiden. Naast Howell stonden er uit binnen- en buitenland nog een tiental grootmeesters en ruim twintig meesters op de lijst.

Groot was de verrassing toen ondergetekende een week voor aanvang een dringend verzoek van David Howell ontving. Hij zou graag – met veel excuses – van zijn deelname aan LCT 2017 afzien, omdat hij een aanbieding kreeg die hij niet kon weigeren.
A once in a lifetime offer
(.. that means an event or opportunity that is not likely to be repeated).
Vertaling is niet nodig, want dit Engels zegt het zo fraai.

Vanzelfsprekend was de organisatie, op z’n zachts gesproken, niet blij met die mededeling, maar het was helemaal te begrijpen dat hij deze kans niet mocht laten lopen. Wat was het geval.
In de eerste week van Leiden Chess werd Howell aangeboden een trainingsmatch te spelen met de herintredende oud-wereldkampioen en de grootste schaker aller tijden Garry Kasparov! Wie kan dat dan weigeren?! Het nieuws mocht niet eerder bekend worden gemaakt dan nadat Kasparov half augustus in het snelschaaktoernooi te St. Louis gespeeld had en dat respecteerden wij vanzelfsprekend.

Wie er benieuwd is naar de resultaten uit die match kunnen we David citeren: “The training match with Kasparov went very well, and I learnt a lot, although he was too strong for me in the end .. 🙂

(Jan Bey, LCT-toernooidirecteur).