Als je tot dusver een slecht toernooi hebt dan zijn ‘de laatste loodjes’ wel erg zwaar voor je. Als je toernooi wel op gang kwam maar in feite niet van de grond, dan ‘is nog even pieken’ je doel voor de slotronden. Ook een bekend gezegde is; als je je laatste twee partijen wint is je toernooi geslaagd!
Met in beide groepen nog zoveel kanshebbers voor een hoge notering gaan er veel spelers op zaterdag in de achtste ronde ‘voor het goud’. Met in ieder geval drie leuke geldprijzen in de groepen is het nog even aanzetten ook wel een goed motto.

Op het eerste live bord de strijd tussen Peter Ypma en lijstaanvoerder Stefan Kuipers. Zouden ze ervoor gaan, dacht ik nog. Nou, daar werd na 1.b3 en zeventien zetten de vrede getekend. Dat bleek een goed voorbeeld blijkbaar, echter werd bij enkele grootmeesterlijke gevechten pas na lange(re) tijd remise overeengekomen. Zeven remises aan de live borden. Wie profiteerden er dan in deze ronde?! Het nog jonge talent Liam Vrolijk drukte een vol punt tegen Hing Ting Lai en kwam daarmee op zes punten. IM Stefan Kuipers nog altijd een halfje meer en aan kop. Hierdoor is de slotronde van zondag (@ deelnemers, twee uur eerder: om 11 uur) wel weer extra spannend. Voor een paar spelers zijn er normen mogelijk.
In de B-groep ging koploper Jan van der Knaap op een live bord – na een viertal slechte zetten – flink onderuit en moest hij het volle punt aan de Fransman Casimir Coiffait laten (6½). Maxim Le Clercq verzilverde zijn materiële voordeel en kwam eveneens op 6½ punt. Beide koplopers hebben elkaar al eerder ontmoet, dus ook hier veel spanning voor de groepszege.

Ons teamlid, facility manager Harry, heeft als kenmerk:
Altijd leuk en opvallend is – evenals in voorgaande edities van Leiden Chess – het kledinggedrag van de deelnemers. De gekste en leukste T-shirts worden dan gekiekt door onze fotografe Maaijveld. Zie Beygaande voorbeelden en het viel op dat de nummer één op rating, GM Chanda Sandipan, met een Leiden Chess T-shirt speelt! Dat moet hem vast geluk brengen..

De dagprijs ging dit keer naar Roelof Salomons voor zijn belangrijke bijdrage in de B-groep. Als de paring oneven is dan maakt hij het weer even, zodat er niemand zonder tegenstander zit. Hij speelde in de achtste ronde. Dat verdiende een leesboek voor de uren dat hij in de bar zit als zijn zonen aan het schaken zijn.