In de zevende ronde maakt men zich op voor een eindsprint naar de toernooiwinst en/of de  geldprijzen in het toernooi. Zo waren er hele fraaie gevechten te zien op de live borden, maar eveneens in de zaal. Het is net alsof iedereen nog even een spectaculaire partij eruit wil persen. We hebben immers een New In Chess boekenpakketje als spektakelprijs in het toernooi. BTW op zaterdag is er ook een NIC boekenstand in het denksportcentrum aanwezig. Altijd handig als u bij het kijken van de partijen nog wat ideeën opdoet en die wat nader wilt bekijken in specifieke boeken met het thema. Voor de prijs hoef je het vaak niet te laten.

Gevechten op leven en dood van onder meer Merijn van Delft tegen Sundar Shyam met als resultaat de eerste nul voor koploper Merijn (foto). Bij Arthur Pijpers gebeurde iets vreemds. Nadat de stelling was vervlakt bood Ikonnikov remise aan met een zet als e4+ en de meekijkende computers (Chessdom) schoten direct van 1.18 naar 2.94 in Arthur’s voordeel. Hij had nog even langer moeten nadenken over dat remiseoffer, zo lijkt het. Maar goed op dit  niveau is het ook zo dat die computerprogramma’s niet zo ver kijken. Of je moet een lidmaatschap van die website hebben, vertelde men mij. Hoor ik later dat die partij na g4 als was geëindigd! De arbiter drukte met een koning op dit veld voor de remisemelding op de live borden. Sjonge zit ik voor niets naar die partijen te staren.. hahaha. Fraaie collega’s heb ik.

Friso Nijboer zet ook een eindsprint in. Met nerven brekende zetten, bij iedere zet voor de veertigste met slechts enkele seconden op de klok. Uiteindelijk had hij de vis op het droge. Stefan Kuipers stond in het begin van het toernooi met FM i.p.v. IM op zijn naambordje. Dat heeft hem vermoedelijk getriggerd (gemotiveerd: misschien een beter woord) om het toernooi te gaan winnen?! Het veld bovenin kroop hiermee dichter bijeen, zeker nadat Chanda Sandipan ook niet verder kwam dan remise tegen de sterke jonge FM Thore Perske (foto). Deze Duitse FM ligt goed op koers voor een IM-norm. Bij het ingaan van de achtste ronde op zaterdag gaat Stefan Kuipers met 6 punten (7) aan de leiding met een heel peloton aan kanshebbers nog in zijn nek.

In de B-groep gaat Philidor speler Jan van der Knaap met 6 punten (7) knap aan kop. Drie spelers met een halfje minder en negen spelers met een punt minder. Ook hier is nog van alles mogelijk. De dagprijs was dit keer in feite een pechprijs, want Paul Otto – ontwerper en maker van die metershoge fraaie zwarte koning in de speelzaal – zat gisteren tevergeefs op een tegenstander te wachten, die zich te elfder uren moest terugtrekken. Kan gebeuren, maar hij ontving naast een gratis bordpunt ook nog de dagprijs (DGT-klok). Zo kan pech ook nog leuk zijn..