Bij de aanvang van de zesde ronde op donderdagavond zaten alle grootmeesters weer aan de live borden. Meer dan normaal zaten daar ook een aantal FM’s die op zoek zijn naar een IM-norm, echter medekoploper IM Merijn van Delft ligt op koers voor een GM-norm. Met circa een derde van de deelnemers uit 14 verschillende landen (bijna de helft van de A-groep) zijn er normkansen. Maar dan moet men toch nog wel een viertal buitenlanders ontmoeten en titelhouders, want (W)FM’s e.d. tellen sinds een paar jaar niet meer mee. Dat is dan dus wel weer een upgrade van die FIDE-titels.

In die zesde ronde was de snelle remise van (clubgenoten) Stefan Kuipers en Merijn van Delft wel te verklaren. Die doen elkaar geen pijn dachten we, maar dit is nu dan wel de derde rustdag voor Merijn! Die tip ik dus daarmee als toernooiwinnaar. Om er maar enige druk op te leggen. Scoreverloop en doelpunten: GM Ikonnikov 1-0, GM Pruijssers 2-0, GM Shyam 3-0, echter de andere grootmeesters moesten diep gaan. Zo kwam GM Sandipan tegen Vrolijk niet verder dan remise en moest GM Nijboer eveneens lang vechten voor een puntdeling tegen Warmerdam. GM Gavrilov daarentegen wilde teveel. Toen Ypma na 45 zetten remise aanbood, werd dit geweigerd met 46. b4? en de computeranalyse schoot van ongeveer min 1 naar min 4 voor de Rus en niet veel later een vol punt voor Ypma. Reactie Peter Ypma: “ Ik bood echter geen remise aan op zet 44 (of 45), maar op zet 41. Op dat moment is het nog een dode remise als zwart gewoon Kg6-g5-g6 blijft spelen. Toen hij dat echter niet deed, denk ik dat ik goede winstkansen heb – zelfs als hij de zet b4 niet zou doen. Op het punt waar de remiseaanbod in het verslag wordt gesuggereerd zou ik nooit meer remise aanbieden.”
Waarvan acte. Grandmasters vs the best of the rest 4-2. Aan de leiding drie man: Vrolijk, Kuipers en Van Delft met 5 punten.

In de B-groep zagen we een live bord met langdurige strijd tussen Le Clercq (Ned) vs Coiffait (Fra). Aan het slot gaf de computer een winstgang voor Le Clercq, maar met weinig tijd op de klok voor beiden werd dit gemist. Na nog een tiental ‘vermoedelijk balende’ zetten werd afgewikkeld naar remise. Nu gaan er drie spelers met 5 punten aan de leiding: koploper Melvin Holwijn (had een bye), Stefan Boeters en Jan van der Knaap.

We hadden dit keer een ongenode gast in de speelzaal/locatie (foto links). Een jonge kater probeerde eerst via de bar in de zaal te komen. Arbiter 1 zette hem gedecideerd buiten. Arbiter 2 zag hem even later in de speelzaal lopen en plaatste hem opnieuw buiten het denksportcentrum. Arbiter 1 en 2 samen zagen hem weer even later via een verfrissend bovenraampje opnieuw de speelzaal betreden. Hardleers die kat.
De dagprijs (DGT-klok) ging dit keer naar de Duitse speler Dirk K├Ânig (Koenig op de deelnemerslijst), omdat hij met een grote groep van SC Grunbach (ongeveer 16 man/vrouw waarvan een groot deel in de bar verblijft) opnieuw naar Leiden kwam en zelfs een zustervereniging uit Frankrijk enthousiast kreeg (vijf spelers). De match in de vijfde ronde tussen Frankrijk vs Duitsland werd door Koenig gewonnen. Prijsje waard.