Vlak voor de rustdag van woensdag 19 juli werd er nog veel strijd geleverd op dinsdagavond in de vijfde ronde. Een ronde die vaak al heel bepalend is voor de eindscore van een speler. Plus één of plus twee en je hebt een goed toernooi. Maar eerst nog even met een goed gevoel de rustdag ingaan. Nou dat ging bij sommige spelers best wel goed.
In de hoofdgroep al een snelle remise (14 zetten) tussen de koplopers Merijn van Delft en Liam Vrolijk (foto). In Leiden Chess hebben we sinds dit jaar de bepaling in de regels dat er niet voor de dertiende zet remise mag worden overeengekomen. Dit is naar aanleiding van de korte slotpartij van vorig jaar in de B-poule. En 13 is ons geluksgetal vandaar die dertien zetten. Zo simpel kan het zijn.

Stefan Kuipers heeft dan eindelijk de 13-jarige Sila Caglar een halt toegeroepen. De eerste nul voor de Europese meisjeskampioene kwam vermoedelijk niet zo hard aan, want we zagen haar naar hartelust analyseren. Chanda Sandipan corrigeerde opnieuw zijn score met een vol punt en is weer bovenin de groep te zien. de grootmeesters Vyacheslav Ikonnikov en Friso Nijboer tegen de ‘Leidse muur’ Fred Slingerland bereikten niet zoveel en moesten in remises berusten. Leidse LSG-troef Arthur Pijpers speelde een leuke aanvallende Siciliaanse partij en kwam daarmee op 4 punten en ligt op koers voor een GM-norm. Moet hij nog wel even een aantal grootmeesters ontmoeten. De spelers FM Liam Vrolijk, IM Stefan Kuipers en IM Merijn van Delft nu op kop met 4½ punten (5). Maar (groot)meesters liggen nog op de loer.
In de B-groep heeft Melvin Holwijn de Franse koploper Casimir Coiffait zijn eerste nul bezorgd en nam daarmee de leiding over (4½). Daarna een achtervolgende groep van zes spelers met 4 punten. De dagprijs ging dit keer naar de enige speler met 0 punten uit 4 ronden, Stanley Bingen. Hij ontving een NIC-lesboek (Opening Surprises) voor het versterken van zijn openingen.
Op dinsdagavond eveneens een explicatie van gastgrootmeester John van der Wiel over de partijen van een van de koplopers Merijn van Delft. Van der Wiel gaf eerst een gesloten explicatie c.q. training (dus zonder de speler, over z’n partij). Daarna gaf Merijn zijn visie en het was leuk om te zien en te horen hoe ‘old-school’ John (zonder laptop progje) naar die partij had gekeken en Merijn als nieuwe lichting met hulp van de computer. Heel leerzaam allemaal. Als u er niet bij was, heeft u iets gemist. Aanstaande zondag – vlak voor de prijsuitreiking – krijg u een tweede en laatste kans.
Woensdag is een rustdag!