Op dit moment – zo’n beetje halverwege het toernooi – dan moet wel het kaf van het koren zijn gescheiden, zou je verwachten. Nou .. niets van dat alles.

De 13-jarige Sila Caglar verslaat ‘gewoon’ al offerend titelverdediger Roeland Pruijssers! Hoezo grootmeester?! ‘Mannen spelen echt om te winnen. Dat doe ik ook’, vertelde ze gisteren tegen de LD journaliste..

.. (zie rechts het krantenartikel, klik erop en het is leesbaar). Sowieso een slechte dag voor het grootmeestergilde. Slava Ikonnikov bereikte niet zoveel tegen Peter Ypma (remise met bijna twee kale Koningen). Chanda Sandipan kreeg leuk vechtschaak op het bord en zette Henk-Jan Visser in de tijdnoodfase pardoes mat. Alexei Gavrilov ontsnapte met remise tegen Thore Perske en IM Stefan Kuipers versloeg grootmeester Sundar Shyam op gedecideerde wijze. Op het Nederlandse topbord versloeg Merijn van Delft grootmeester Friso Nijboer, die vermoedelijk in de tijdnoodfase van het pad raakte. Drie GM’s op de plaatsen 20, 21 en 22 op het moment. Van Delft en Vrolijk op 4 uit 4!
Aan de bar kwam de opmerking: ‘Die grootmeesters zijn nog aardig teruggekomen met 2 punten uit 6..’.
Iemand uit de A-top mag tegen gastgrootmeester John van der Wiel, op dinsdagavond om 22.30 uur, gaan vertellen hoe zijn of haar toernooi tot dusver is verlopen. Een ieder is daarbij welkom om dit te komen bekijken (zie ander bericht).

In de B-groep kon Casimir Coiffait zijn ogen niet geloven toen Henk van Ginkel een helpmat in twee op het bord toverde. De Fransman gaat nu alleen aan de leiding met 4 punten (4). Maar met nog twee man op een half punt en een grote groep op een punt is het hier uiteraard ook nog niet duidelijk.
De dagprijs ging dit keer als een soort aanmoedigingsprijs naar de echtgenote van grootmeester Gavrilov, Elena Zhukavina. Deze dame met een rating van 1395 begon met een 0, toen een remise en daarna een 1. Met haar prestatierating van zo’n 400 punten meer, leverde haar dat een NIC boekje met opening surprises op. Wie weet haalt ze daar nog leuke idee├źn uit voor de komende ronden.