Anders dan andere jaren zien we in Leiden enorm veel talentvolle jeugdspelers achter de borden! Het is dan ook een fantastisch deelnemersveld met veel titelhouders uit vele landen. Dus die FIDE-norm is nu wat makkelijker te maken, maar dan moet je wel scoren natuurlijk. De GM-norm voor de lokale favoriet Arthur Pijpers (LSG) is na twee achtereenvolgende remises nog ver weg. Aan kop zijn er nu nog vier spelers met de maximale drie punten: Friso Nijboer, Liam Vrolijk, Merijn van Delft en Max Warmerdam. Het punt van Nijboer liet wat lang op zich wachten (bijna zes speeluren),

.. maar er werd uiteindelijk door Yong Hoon de Rover in onduidelijke stand opgegeven. Maar een zet daarvoor gaven de meekijkende siliconen uit een Amerikaanse vallei al een mat aan voor Nijboer, dus toch een terecht vol punt. Merijn van Delft voegde zich eveneens in de kopgroep door grootmeester Alexei Gavrilov het nakijken te geven (foto). Nummer één op rating Chanda Sandipan is op de weg terug (2 uit 3).

Journaliste Tessa de Wekker van de lokale krant stapte vrijwel direct na afloop van hun partij op de jonge spelers af. Met wisselend succes overigens. De verrassing uit de openingsronde, de 14 jarige Tamas Gunes Ongut, had net verloren en was niet echt aanspreekbaar en moest nog het e.e.a. verwerken. Daarentegen was de 13-jarige WFM, Sila Caglar (foto rechts Maaijveld) heel open naar de journaliste. Zo weet ik nu ook dat ze Europees jeugdkampioen is (tot 12 jaar in 2016) en dat haar moeder  – in de bar te vinden met de Turkse vader van de Hongaar Tamas – elkaar voor ons toernooi in Barcelona waren tegengekomen en samen naar Leiden kwamen. Ik hoop niet dat ik nu iets verkeerds verklap voor hun achtergebleven partners.
In de B-groep nog twee spelers met de maximale score (3): De Fransman Casimir Coiffait en Henk van Ginkel. Maar ook daar nog altijd een achtervolgende groep met slechts een halfje minder.
De DGT-dagprijs ging dit keer naar de van zijn fiets gevallen Jan Vreeburg (foto), omdat hij voor het eerst in al die jaren dat hij in LCT speelt aan de live-borden zat. ‘Achter de touwen’ zeggen wij dan. Maar dit bleek voor hem slechts van korte duur.