Het is bij het LCT nog niet eerder voorgekomen dat er in de tweede ronde een aantal (titelhouders) grootmeesters en meesters aan de middenborden hun tweede partij dienden te spelen (zie ook het dagverslag van de eerste ronde). De nieuwe kopman grootmeester Vyacheslav Ikonnikov kende niet zoveel problemen met de Noor Oystein Bovum Fossum (fraaie namen hebben die Scandinaviërs altijd), echter titelverdediger Roeland Pruijssers kwam dit keer niet verder dan een remise tegen de Bulgaarse FM Georgi Tomov. Dat geeft al aan dat dit toernooi beschikt over vele talentvolle schakers; en vele daarvan in nog jonge leeftijd.

Net buiten de live borden zagen we de talentvolle Hing Ting Lai  tegen de verrassing uit de openingsronde (de 14-jarige Hongaar Tamas Gunes Ongut) ook niet verder komen dan een remise. We konden op de live borden ook nog lange tijd genieten van het spel van de Duitser (foto rechts) Thore Perske. Hij won een toreneindspel op leerzame wijze van Marijn den Hartog. Even verder nog een opvallende remise met groot ratingverschil van Thomas Kools en de winst van de Turkse WFM Sila Caglar!

En dan het verhaal van Jan Vreeburg. Deze deelnemer is elk jaar (vanaf 2007) de eerste die zich bij de organisatie inschrijft en dan ook nog direct het inschrijfgeld betaalt (‘kan ik het ook niet vergeten..’). Hij fietste na de eerste ronde in de nacht terug naar Hoofddorp (leuke lange rit) en kreeg opeens bij een wegopbreking de flitsende verlichting in zijn uitzicht. Hierdoor verloor hij het overzicht, nam een bocht verkeerd en sloeg over de kop. Met enige gekneusde ribben (en pijn) zat hij vandaag aan het dertiende bord (ons toernooi geluksgetal Jan..!) de Duitse FM Valentin Buckels te verslaan. ‘Ieder nadeel hep z’n voordeel ..’ zei ooit een bekende filosoof.

Het was niet verrassend dat de eerste DGT dagprijs (DGT klok) ging naar het Hongaarse talent Ongut (foto rechts). Morgen weer een nieuwe dagprijs als specifieke LCT-item.
In de B-groep komen de ietwat hogere ratinghouders toch weer bovendrijven en zal het ook dit jaar weer een spannende strijd worden. Eveneens live te zien op de website.
En door het zonder bericht wegblijven van enige deelnemers zijn we dan toch weer op het maximale aantal deelnemers gekomen (160) en mede daardoor ook een goede ruimte rond je schaakbord.