De wet van Murphy: “Anything that can go wrong, will go wrong”, dat zal ongeveer de gedachtegang geweest zijn van een aantal titelhouders in de top van de A-groep.
Op bijgaande foto bij de eerste zet van het toernooi door hoofdsponsor Roel Piket (Adhoc & Solide) kon de nummer één op rating, grootmeester Chanda Sandipan, nog wel lachen, maar dat lachen zou hem gaande zijn partij tegen het jonge Hongaarse schaaktalent (14 jaar) Tamas Gunes Ongut (foto rechts Maaijveld) opeens vergaan. Een start voor hem dus met direct al een inhaalrace.

Een live bord verder zat Erik Oosterom naar hartelust te offeren (toren) tegen grootmeester Sundar Shyam, maar de GM uit India ontsnapte nog met een remise. Iets verder zagen we de IM Stefan Kuipers met een puntdeling (ontsnappen?) tegen Willem Hensbergen. Opnieuw een deelnemer die daarmee een flink ratingverschil overbruggen zou. Ook één van de Leidse troeven, IM Fred Slingerland kwam niet verder dan remise tegen het 12-jarige meisje (inmiddels al een WFM) Sila Caglar (Turkije). Titelverdediger Roeland Pruijssers moest eveneens een ‘technisch’ loper eindspel zien te winnen van de 18-jarige Franse WFM Cecile Haussernot, maar dat lukte uiteindelijk.

In de B-groep zag ik de winnaar van de B-groep in 2015, Sander Hilarius (op de foto hier links met de witte stukken) op live bord 1. Na vorig jaar een keertje A-groep, zat hij nu weer aan het topbord in de B op technische wijze een paardeindspel te winnen. Maar die iets grotere groep blijkt nog volop verrassingen in petto te hebben.

Ronduit teleurstellend was het wegblijven van een flink aantal spelers uit India, die  – naar nu blijkt – in andere Europese toernooien plotseling op de live borden te zien zijn.