Schaken verveelt nooit‘. Zo kopte het sportkatern vanmorgen van de lokale krant het Leidsch Dagblad. Journaliste Welmoed de Lang (met fotograaf) was gisteren op Winnaars-sponsorde slotdag te gast in het Leidse Denksportcentrum en ze had het niet beter kunnen typeren met een van de uitspraken van toernooiwinnaar Roeland Pruijssers: “Ik had al een tijd geen toernooi meer gewonnen, dus ben ik hier wel heel blij mee. Ook al omdat ik Loek op remise kon houden. Ik was vooraf best nerveus.”
Roeland bleek na die afsluitende remise met toernooifavoriet Van Wely – samen met toernooiverrassing Hugo ten Hertog – op de eerste en tweede plaats te eindigen. Roeland en Hugo hadden beiden 7 punten, maar Roeland bleek een betere weerstand te hebben, waardoor hij tot toernooiwinnaar werd uitgeroepen. Koplopers dus met een halfje meer dan een achtervolgend groepje met Chanda Sandipan,  Loek van Wely, Robby Kevlishvili en Arthur Pijpers (6½). In een groep met 6 punten nog een aantal grootmeesters, zie onder de button van A-groep de overige plaatsen. Foto links: De winnaars met hoofdsponsor in het midden.

Beerdsen-dagprijsHet toernooi boekte uiteindelijk ook nog een aantal FIDE-normen: Hugo ten Hertog met een GM-norm en Robby Kevlishvili met een IM-norm. Thomas Beerdsen (foto) had zijn benodigde remise (tegen Vyacheslav Ikonnikov) binnen, maar kwam een buitenlander tekort voor zijn IM-norm. Voorafgaande ontving hij dan ook van de organisatieRatsma_Rosa-mv een DGT-klok als dagprijs voor zijn ongelukkige toernooi. Hij zou echter wel met zijn eerdere winstpartij op favoriet Van Wely in dit toernooi van doorslaggevende betekenis blijken te zijn. Ongetwijfeld zal hij wel snel zijn benodigde normen scoren. Het groepje getalenteerde jongeren in ons land zijn over een aantal jaar bijna allemaal grootmeester. Dan volgen natuurlijk de moeizame onderhandelingen met deze kerels om in een van de volgende edities van Leiden Chess te komen spelen.

Eindstand in de dubbelrondige Druckerfonds vrouwen vierkamp was 1. Rosa Ratsma (5 uit 6), Smaranda Padurariu (3½), Martine Middelveld (3) en Leonore Braggaar (½).

live-bord1B
Winnaar in de B-groep werd de 16-jarige Adrian Mensing (8 uit 9), voor de 13-jarige Dominggus Paays met 7 punten. Vervelend was wel dat beide jongemannen in hun slotpartij in de B-groep, op nota bene het eerste live bord, al na 1.e4 remise overeenkwamen, met een schuin oog naar het prijzengeld. Daar gaan we in de evaluatie aan het einde van dit jaar nog eens kritisch naar kijken.

We vonden het als team – van zo’n 13 liefhebbers van de schaaksport – een grote eer om deze tiende editie te mogen doen. Dank gaat vanzelfsprekend uit naar hoofdsponsor Roel Piket van Adhoc & Solide uit Leiden, voor zijn niet aflatende steun aan dit evenement. Zo komt er in juli 2017 een elfde editie en daar zijn we hem zeer dankbaar voor! Tot volgend jaar.
LD-25-juli-2016

Maoi Foto’s Maaijveld

Media:

Sagar Shah & Amruta Sunil Mokal eind juli op Chessbase:

  1.  Deel I: Roeland Pruijssers wint
  2.  Deel II: A Breath of fresh air

Dimitri Reinderman 25 juli 2016 op schaaksite.nl:Pruijssers en Ten Hertog winnen Leiden Chess..
Dimitri Reinderman
22 juli 2016 op schaaksite.nl: ‘Beerdsen en Ten Hertog verrassende leiders in Leiden
Herman Grooten 17 juli 2016 op schaaksite.nl: ‘Favoriet Loek van Wely moet drie man naast zich dulden’
Chessbase India: ‘Chanda among the leaders

logo-schaaksite | logo-Schakersinfo | logo-Schach-Ticker | logo-TWIClogoCB-India | etc.

Analyses:
logo-chessbomb | logo-chess24logoChessdom | etc.