Op donderdag 14 juli werd de officiële opening gehouden in het tijdelijk omgebouwde terrein voor het Leidse centrale station. Dit gebied is omgedoopt naar ‘De Buurt‘  en er is erg veel te beleven. Muziek, theater, lekker eten in foodcourts van diverse restaurants, een zonnig zandstrand, maar dit keer dus ook de opening van de jubileum editie van het tiende Leiden Chess Tournament.

Tijdens die opening was er een kloksimultaan van hoofdsponsosimultaansr Roel Piket tegen enkele sterke vrouwen en dito cosponsors. Roel kreeg hierin feitelijk te weinig tijd om enkele goede partijen in zijn voordeel te beslissen en ging in meerdere stellingen door de vlag. Zijn score bedekken we uiteraard met de mantel der liefde, want we willen nog een aantal jaren door met deze hoofdsponsor. Dat hadden we beter moeten inplannen, bijv. 50/10 minuten iod. Bert van der Marel speelde tegen zo’n vijftien dappere passanten en verloor slechts van Leonore Braggaar (in de kroongroep dit jaar) en stond nog een remise toe.

In een sfeervolle ambiance kwam gastgrootmeester John van der Wiel de schakers in de simultaan en de omstanders nog even pesten door vragen te stellen. Onze VIP (Very Irritating Person) haalde zodoende John-Beykleurende spelers uit hun concentratie zodat de simultaangevers er voordeel uit zouden kunnen halen, maar John stelde hen ook vragen, waardoor zij ‘gestoord’ reageerden.
De Leidse GM had speciaal voor de toernooidirecteur zich in passende kledij en dito kleuren gestoken. Het duurde bij mij even voordat het kwartje viel, maar de kleuren van een Bey waren herkenbaar aanwezig.

MevrouOpening-lotingw Piket deed vervolgens de kleurloting voor de nummer één in het toernooi GM Loek van Wely. Door middel van het doorbreken en uitpellen van een Koning in koekvorm kwam de startkleur van Loek tevoorschijn en dat bleek wit te zijn. Ook de nummer één in de B-groep start met de witte stukken.

Vervolgens moest er nog de plaatsingsnummers van de kroongroep worden getrokken uit koekjes in de vorm van een Dame. Het is weliswaar een dubbelrondige vierkamp, maar het kan uitmaken of je start met twee keer wit of twee keer zwart in het eerste weekeinde. Volgend weekeinde dan de alternerende kleuren.

Het resloting-vierkampultaat van de loting is:
1) Rosa Ratsma
2) Smaranda Padurariu
3) Leonore Braggaar
4) Martine Middelveld

 

ronde 1
Smaranda Padurariu – Leonore Braggaar vrijdag 15 juli
Rosa Ratsma – Martine Middelveld donderdag 21 juli

ronde 2 zaterdag 16 juli
Martine Middelveld-Leonore Braggaar
Rosa Ratsma-Smaranda Padurariu

ronde 3 zondag 17 juli
Smaranda Padurariu-Martine Middelveld
Leonore Braggaar-Rosa Ratsma

ronde 4 vrijdag 22 juli
Martine Middelveld-Rosa Ratsma
Leonore Braggaar-Smaranda Padurariu

ronde 5 zaterdag 23 juli
Martine Middelveld-Smaranda Padurariu
Rosa Ratsma-Leonore Braggaar

ronde 6 zondag 24 juli
Smaranda Padurariu-Rosa Ratsma
Leonore Braggaar-Martine Middelveld

Later meer beelden en op vrijdag 15 juli om 19:00 uur de start van het evenement.
(JB)