Nummer1Leuke titel voor de absoluut sterkste deelnemer in het veld: IGM David Howell. Op bijgaande foto kreeg de Groninger kroegeigenaar Bert van der Marel de twijfelachtige eer deze wereldtopper te mogen bestrijden. Dit lukte ook hem niet en daardoor gaat Howell nu met 5 punten uit evenzovele ronden aan de leiding.
Even uitrusten op woensdag 22 juli (rustdag in het toernooi) en dan kan de strijd weer losbarsten voor de laatste vier ronden in het tweede weekend. Je hoeft geen helderziende te zijn om te bedenken dat de winnaar vermoedelijk uit Engeland zal komen. Hoewel nog wel reikhalzend uitgekeken wordt naar het duel in de zesde ronde tussen Howell (2698) en Postny (2642). In het rijtje onder dit duo liggen vanzelfsprekend een aantal topspelers op de loer bij een misstap van de koploper. Daarbij is inmiddels ook titelverdediger Arghyadip Das weer aangesloten. De goede vorm van Predrag Nikolic is ook nog een punt van aandacht, want afgezien van zijn goede partij tegen Howell (met helaas een slecht slot), zit de grootmeester uit Leiderdorp met 4 uit 5 toch uitstekend te spelen.
Op onze live pagina kunt u de partijen met veel analyseprogramma’s bekijken en beoordelen. De link van Chessdom wordt daarbij aanbevolen: ‘Het toppunt van kunstmatige intelligentie is chess dom..‘ (John van der Wiel).

Lena-dagprijs Bert-dagprijsDe dagprijs ging dit keer naar twee waaghalzen. Spelers die in de A-groep goede partijen spelen tegen opponenten met honderden ratingpunten meer. De Duitse Lena Dellert (1835) heeft met 3 punten en een tpr van 2209 al een uitstekend resultaat en het verhaal van Bert van der Marel (3½ punten, tpr 2519) is genoegzaam bekend. Beiden ontvingen een fraaie dagprijs.