Lambertus3.5De smaakmaker na vier ronden is ongetwijfeld de Groningse kroegbaas Lambertus van der Marel! Hier op Beygaande – stiekeme – foto in de slotfase van de partij met z’n bril op de voorhoofd (zie je dan meer?). Nadat hij eerder al van meester Merijn van Delft won, heeft hij nu een grootmeester aan de zegekar gebonden. De Bulgaar Marian Petrov verzuimde op een tweetal momenten de winst (in tijdnood dat wel) en Van der Marel strafte dat gedecideerd af. Hiermee kreeg hij het hele team van LCT in de perskamer op de stoelen. Maar ook de volle barruimte – met de live beelden op de wand geprojecteerd – leefde met hetopduel R4m mee. Na de partij was Petrov plotseling nergens meer te vinden, echter Van der Marel werd met applaus in de bar onthaald.

Het sprookje van een zich in kijker spelende amateur hebben we al eerder gehad (in 2011) met Herman van Halderen. Dit keer het sprookje van een wiskundedocent die kroegbaas en schaker werd. Zou er een boek in zitten? Of een film?

Op de overige borden waren er vier voormalige winnaars van LCT in gevecht. Tiviakov vs Das vervlakte al snel en werd remise, maar onze kersverse 2700 grootmeester David Howell moest vanuit een slechte stelling proberen er een halfje uit te slepen tegen Nikolic (foto). Denie dagprijsLaatstgenoemde raakte echter – nota bene in de tijdnood van Howell – het spoor volledig bijster en verloor! Vier slechte zetten op rij van Nikolic was genoeg om het volle punt aan Howell te laten. Vandaag bij de vijfde ronde (woensdag is een rustdag) dus het topduel Van der Marel vs Howell en allemgast GM-explicatieaal live te volgen. Okee toegegeven; we zijn een beetje partijdig.

De dagprijs ging dit keer naar een zeer fraai noterende Marcel Denie (zie links een fragment van zijn notatiebiljet). Het lijkt kalligrafische precisie. Onze *.pgn man is er zeer content mee.
Vanavond (circa 23:00 uur) in de analysezaal opnieuw een grootmeesterlijke explicatie van John van der Wiel. Op de foto rechts deed hij dit bij wijze van proef op zondagmiddag ook al en dat smaakt naar meer. Een half uurtje verbale analyse met een smaakmaker uit het toernooi. Zondagmiddag aanstaande zal Van der Wiel een slotanalyse sessie geven. Zorg dat je erbij bent.