Tiviakov_SergeyNa de derde ronde zijn er nog slechts twee grootmeesters met de volle score: David Howell en de regionale favoriet Predrag Nikolic. Howell won overtuigend van GM Leonid Milov (Duitsland) en Nikolic versloeg zijn clubgenoot (LSG) Jan-Willem de Jong. Verrassend was de remise van Sergey Tiviakov (foto) tegen Julian van Overdam. Deze Rotterdamse jongeling won ooit in het eerste LCT (2007) de B-groep, daarmee aantonende hoe je maar in een toernoStockfish_vdMareloi kunt groeien. De Bulgaarse GM Marian Petrov kwam niet verder dan remise tegen Voorschotenaar Peter Wilschut en men fluisterde in de wandelgangen dat Petrov daar heel gelukkig mee weg kwam.

De absolute verrassing in het toernooi is de knappe winst van voormalig NOSBO-kampioen Lambertus van der Marel op IM Merijn van Delft (zie rechts het slotdiagram op Chessbomb). Lambertus (Bert) is dan ook bekender als caf√©baas van schaakcaf√© Atlantis in Groningen. Dit was allemaal live te volgen en enkele websites geven daar dan computeranalyses bij. Leuk om te zien dat er iemand een knalrode- of roze zet doet. Het schaakprogramma Stockfish keurt met die kleurcode de zet af, hoewel volgens insiders het progje niet al te diep kijkt…

livechessratings2700-200x14De winstpartij van Howell bracht hem – volgens enkele meldingen bij ons in de mail en op het Utrechtschaakse forum – boven de 2700 ratinggrens! Zie 2700chess.com. Voorwaar voor hem een fraaie prestatie, maar voor ons als Leiden Chess ook iets om trots op te zijn. We bereiken niet alle jaren in ons evenement een dergelijke mijlpaal.

dagprijs_SheronyDe dagprijs ging dit keer naar de jongste deelnemer in de B-groep, de 12-jarige Sheroni Amarapala uit Noorwegen.
En dit allemaal in het kader van het thema dat er meer vrouwen/meisjes aan het schaken moeten (gaan) deelnemen.
Tip van de sluier:
de volgende editie van LCT (2016) zal namelijk in het teken staan van vrouwen!