Op donderdagavond 16 juli werd het Leiden Chess Tournament traditioneel geopend via een separaat evenement. Dit keer was er door één van de cosponsors verzocht om toch vooral de negende editie te starten in het oude centrum van Leiden. Wat is er dan mooier om gebruik te gaan maken van het Stadhuisplein! Met ernaast een Italiaanse Brasserie met de toepasselijke naam: City Hall. Volle terrassen waren getuige van een geslaagde start van het toernooi.

Wethouder en locoburgemeester Paul Laudy was verantwoordelijk voor de kleurloting van de fietsende tweekamp (op desk bikes)  tussen Loek van Wely vs David Howell. Laudy heeft via een  pokerbeker negen muntjes opgeworpen (moet altijd een hoge random factor hebben) en de beeltenissen van ‘kop’ was gekoppeld aan de witte stukken. ‘Munt’ was vanzelfsprekend zwart, als startkleur voor de nummer één op rating David Howell. Howell zal gaan starten (evenals de nummer één in de B-groep) met de zwarte stukken. De tweekamp werd uiteindelijk weggeschoten door hoofdsponsor Roel Piket door het doen van de eerste zet voor Loek van Wely.

Zie hier een korte gefilmde impressie (Maaijveld)

 


Als extra handicap was de Leidse grootmeester John van der Wiel gevraagd op te treden als VIP (Very Irritating Person) om het de heren nog moeilijker te maken om zich te concentreren op de partij. Howell bleek degene die daar de meeste moeite mee had. Na zijn opmerking naar commentator John: “I never ride a bike..”, riep de Leidse grootmeester dat met deze opmerking de winnaar al bekend was.
De inspannende tweekamp werd overigens gehouden over twee partijen van tien minuten per persoon en dat de afgelegde meters uiteindelijk zou gaan beslissen bij een gelijke eindstand. Dat bleek niet nodig, want Van Wely won beide partijen en fietste daarbij een afstand van 6800 meter. De afgelegde afstand van Howell viel mij achteraf best mee (5900 meter).
Naast deze tweekamp kon er ook twee uur lang worden gespeeld tegen NOSBO-kampioen Bert van der Marel (ook bekend van zijn schaakcafé Atlantis uit Groningen). Met hier en daar een flinke tegenstand (1900-2000+ spelers) en de wethouder (!) zou hij het met een score van bijna 70% niet zo slecht doen: +9 =1 -4.

John van der Wiel zal tijdens het toernooi (wegens dreigende warmte) als gastgrootmeester optreden en een aantal keren een vraaggesprek en analyse met bijv. één van de koplopers hebben. Met name voor de pers is dat een mooie meevaller.
Vrijdagmiddag is de inschrijving vanaf 17.00 uur van toch weer zo’n 150 deelnemers en om 19.00 uur zal hoofdsponsor Roel Piket opnieuw de eerste zet doen op het topbord van David Howell.

Later meer foto´s op deze website van Maaijveld.
We wensen u de komende tien dagen veel kijk- en naspeelplezier.