WinnaarsLCT2014web-MVVia een drietal remises in het slotweekeinde (10-20 juli 2014) heeft de internationaal meester uit India Das Arghyadip met 7 punten de 8ste editie van het Leiden Chess Tournament 2014 gewonnen en hij scoorde daarmee zijn vierde GM-norm. Hij speelt ook in Dieren, dus zal hij snel de grootmeesterlijke ratinggrens bereiken. In de slotronde was de temperatuur nog altijd tegen de dertig graden in de speelzaal en dat verklaarde voor een deel de snelle remises aan enkele topborden. Csaba Horvath probeerde het op het topbord niet eens tegen Arghyadip en gaf remise na dertien zetten. Dat deed hij al twee keer eerder in het toernooi en vertelde daarbij dat dertien in het LCT een geluksgetal is, dus gold dat voor hem dan ook. Niets tegenin te brengen.

In feite de enige die nog voor een gedeelde toernooizege ging (en daarmee een leuk geldbedrag zou delen) was de Zwitser Sebastian Bogner. Hij probeerde water uit een steen te persen tegen de Tsjech Lukas Cernousek, maar die gaf geen krimp. Cernousek had al eerder in het toernooi twee slechter staande partijen in remisehaven weten te loodsen, dus zou hem dat toch aan het denken moeten hebben gezet. Primaire zaak in de denksport. Toen Bogner een – volgens de computeranalyse – betere voortzetting verzuimde kwam de remise in het zicht. Na de partij moest De Zwitser even snel naar buiten om stoom af te blazen voor zijn gemiste kans (en geldprijs), maar herstelde snel en bleef ook nog voor het tradionele LCT-slotbuffet. In de B-groep ging de zege naar Michael Bekker met 7½ punt (9). Op bijgaande foto links boven zien we beide groepswinnaars samen met een lachende hoofdsponsor Roel Piket van Adhoc & Solide.

Een  groep van zes spelers eindigde op een gedeelde tweede tot en met zevende plaats met 6½ punten. Niet zo gek dat daarbij een vijftal grootmeesters waren: Sebastian Bogner, Predrag Nikolic, Deep Sengupta, Vyacheslav Ikonnikov, Csaba Horvath en meester Lukas Cernousek. Het zestal daarachter met 6 punten mocht voor hun barnota nog een klein geldbedrag in ontvangst komen nemen. Voorts waren er naast de geldprijzen in beide groepen vele extra waNummers 2-7ardevolle prijzen, waaronder boeken van New In Chess en De Beste Zet, alsmede gratis jaarabonnementen op het magazine New In Chess en het Yearbook. Ook DGT-projects (live-borden) stelt jaarlijks een aantal DGT-klokjes ter beschikking voor de prijzentafel.

De laatste dagprijs ging naar Hillegommer Jan Vreeburg (zie foto links). Deelnemer van het eerste uur, bijna letterlijk. Jan is vanaf de eerste editie van het Leiden Chess Tournament altijd de eerste die zich komt aanmelden (elke jaar eind februari) en betaalt zijn inschrijfgeld dan ook maar direct. Dan hoeft hij dit niet te meer onthouden en voor ons altijd makkelijker voor lopende kostbare afspraken. Voor zijn jaarlijkse inbreng ontving hij een barbecue. Altijd lekker bij dit weertype en na een slopend toernooi even in de tuin uitblazen.

De kersverse nieuwe bDagprijs Jan Vreeburgondscoach van het vrouwen Olympiade-team, Predrag Nikolic, had na zijn slotpartij op zondag een informele bijeenkomst gepland met zijn team. Echter met een overvol denksportcentrum met meer dan 200 mensen en een stressvolle bezetting van de bovenverdieping met kantoortje en keuken, moest Nikolic en de vrouwen Zhaoqin Peng, Anne Haast, Bianca de Jong-Muhren en Tea Lanchava uitwijken met bord+stukken naar het balkon. Ze werden vanzelfsprekend door Chapeau al snel uit het keukengedeelte geloodst. Bij die warmte vonden allen dit niet zo erg, lijkt me (foto rechts).

Naderhand was het slotbuffet met ongeveer 50 genodigden weer erg sfeervol en gezellig. Met speeches van de winnaar Das, NikolOlympiade-team met Nikolicic, Van der Wiel, Erika Sziva en Bert van der Marel met een toast op ‘chess’. Ik kreeg het daarna zowaar voor elkaar dat NK-meisjes kampioen van dit jaar, Rosa Ratsma, ook nog even een toast uitbracht. Zij wilde graag een toast uitbrengen (.. een toast  is een heildronk die staande wordt gebracht ter ere van iets of iemand) op het ‘leven’ (life). Daar sloot iedereen zich eensluidend bij aan.

(Alle foto’s Leiden Chess Tournament copyright Maaijveld)

Live-verslag
LCT 2014 LIVEChessbomb Arena Leiden (computer analyses)  |  Play Store: ‘Follow Chess App‘  (computer analyses) |

Dagverslagen
Ronden: – opening |   1 |   2 |   3 |   4 |   5 |   6 |   7 |   8 |   9 |   – prijsuitreiking

Fotoverslagen
Maaijveld 2014 Ab Scheel |

Prijzenfonds
Prijsschema LCT2014

Schaaksite

 

Dimitri Reinderman op schaaksite: ‘Das aan de leiding‘ en maandag 21 juli: ‘Das wint in Leiden, sterk toernooi Robin Lecomte’

Zhaoqin Peng op schaaksite: ‘Trainingssessie Nederlands damesteam bij Leiden Chess

Media
The Week In ChessChessbombSchaaksiteSchach-TickerSchaakbondHaagse SchaakbondSusan Polgarsakkhirekesjatszmak.blogspot.nlAllyearchess.comArgedrez.com.ar |


———————————————————
Inschrijven LCT 2015 (vanaf eind februari 2015)
———————————————————