John vd WielIn de achtste ronde waren er veel gevechten voor een goed klassement. Okee, een drietal partijen aan live-borden hield het al snel voor gezien, maar dat was niet verrassend met de koploper(s) Deep Sengupta vs Das Arghyadip, schaakvrienden Floris van Asendelft vs Rick Duijker en Boris Maryasin vs John van der Wiel die – zoals hij al eerder had aangegeven – erg slecht tegen de warmte kan: zie de foto rechts van een flink transpirerende John. Door de warmte buiten (33 graden gemeten) en 31 graden binnen in het centrum, zou je verwachten dat er hier en daar nog wel meer snelle remises te noteren waren. Maar niets bleek minder waar: de achtste ronde is blijkbaar de belangrijkste ronde voor een goede eindklassering. Naast de drie remises aan de topborden waren er nog slechts vijf andere te zien. Door of dankzij die remise van koploper Das (6½ punt), kreeg het achtervolgende groepje een goede kans om langszij te komen.

Grootmeesters Csaba Horvath (links op de foto tegen Vyacheslav Ikonnikov), Predrag Nikolic, Sebastian Bogner en meester Lukas Cernousek profiteerden allen van dat halfje door hun 8ste partij te winnen. Samen met Deep kwamen deze heren op een half punt van de koploper met 6 punten.

Daarmee is de slotronde van vandaag erg spannend geworden en komt de winnaar van de achtste editie uit dit rijtje. U kunt dit allemaal op de live-borden zien vanaf 11 uur op zondagochtend.Ikonnikov vs Horvath
In de B-groep is koploper Michael Bekker na een remise nog altijd niet de (alleen)winnaar. Met 7 punten staat hij weliswaar een punt los van de spelers Adrian Mensing, Jelle Bulthuis en Peter Frost. Maar hij zal vandaag wel Australiër Frost van zich af moeten zien te houden.

BrutDe dagprijs ging dit keer naar een speler uit de A-groep die erin was geslaagd na al die jaren LCT als derde in de historie een mobiel te laten klinken. Nadat hij weliswaar laat – dat dan als excuus – naar zijn bord was komen rennen. Hoofdarbiter Arthur Schuering hoorde de mobiel van Erik van der Raaf afgaan en gaf hem reglementair een waarschuwing (nieuwe FIDE-regels) voor het hebben van een mobiel in de speelruimte en legde hem daarnaast een LCT-boete op van 10 euro. Bij een tweede keer zou hem een nul worden uitgedeeld. Hij zou echter liever een nul hebben gekregen vertelde hij later, omdat hij zo slecht stond. Zijn partij eindigde echter in remise. Hij ontving voor zijn sportieve houding en zijn opmerking een Brut(e) dagprijs.
Om maar even een indicatie te krijgen van de warmte in de speelzaal laten we u een tafel achter de arbiter van de B-groep zien, met daarop slechts een klein deel van de lege bronwaterflessen. Er moesten snel een paar honderd flessen erbij gehaald worden en gekoeld voor de zondagronde. Omdat er tijdens deze achtflessenste Leiden Chess ook een prijs kan worden gewonnen door het raden wie er achtste wordt in de eindstand, kwam waarzegster “De Oude Traan’ ook bij ons langs: haar voorspelling is Horvath. Ben erg benieuwd of dit uitkomt. Overigens gokten de LCT-deelnemers het vaakst op Arthur Pijpers en John van der Wiel als 8ste in de eindstand.

Vandaag is het iets minder warm, maar zal het er ongetwijfeld weer heet aan toegaan in het denksportcentrum. Online boekhandel De Beste Zet is er vandaag en later vandaag komt de Nederlandse Vrouwen Olympiadeploeg bij LCT (bondscoach Nikolic) op visite.