Das vs LukasIn de vijfde ronde werd ook koploper Lukas Cernousek bijgeschreven in het rijtje van spelers met puntverlies. Sommige met half, maar ook een rijtje met heel puntverlies, zodat we nu een andere koploper hebben: de Indische IM Das Arghyadip met 4½ punt. Deze meester uit India heeft al vier GM-normen, maar bezit (nog) niet de vereiste ratinggrens om in de schaakwereld als grootmeester verder te kunnen spelen.
Het was overigens een van de weinige duidelijke beslissingen in de top van het veld. Er waren daarnaast ook de nodige remises. Daarbij zat ook het topduel tussen Predrag Nikolic vs Sebastian Bogner. De Zwitser vertrok vervolgens met het oog op de rustdag op woensdag met Ali B(italzadeh) naar Amsterdam. Dus hopen we dat ze niet te ‘brakkig’ aan de start komen in de zesde ronde. Er volgen zeven spelers met 4 punten en acht spelers met 3½ punt. Bij die groep van 3½ zit ook NOSBO-kampioen Bert van der Marel (remise met LSG’er Arthur Pijpers) en dat vinden wij als organisatie een mooie prestatie. Als uitbater van Café Atlantis in Groningen organiseert hij eind augustus een zevenrondig toernooi: de Atlantis Open. Dus onze tip is: na een welverdiende vakantie het nieuwe schaakseizoen beginnen met een toernooi in Groningen.
In de B-groep zien we dezelfde kopgroepen van 4 en 3½ punten, maar met dit verschil dat er hier twee spelers zijn met 4½ punt: Michael Bekker en Bert van Brussel; zij spelen in de zesde ronde om de leiding van de B-poule.dagprijs

Bij de vijfde ronde waren opvallend veel bezoekers/kijkers in de bar. Dit was voor een dinsdagse speeldag bijzonder. We zagen onder meer LeiSB-voorzitter Gert Both, voormalig KNSB-topschaak bestuurder Joop Piket, ‘Mister Philidor’ Ab Smit, enzovoort. Er was zelfs een informeel bezoek van gemeentesecretaris Jan Nauta, hetgeen wij bijzonder waarderen!

De dagprijs ging dit keer naar een jongeman van onderin de B-groep, Noud van der Togt. Deze jonge schaker heeft een rating van 818 met als opvallend detail dat hij zijn notatiebiljet ondertekent met een fraaie smiley erin verwerkt! Geeft ongeveer aan hoe hij tegen het leven aankijkt en hij ontving dan ook als dagprijs een ‘levensspel’.