NikolicLukas CernousekNa de vierde ronde van de Leidse Chess Tour is er nog slechts één speler met de volle 100% score: de Tsjechische IM Lukas Cernousek (foto links). Hij was de enige van het leiden(de) kwartet na drie ronden die tot winst kwam. Dat dit ten koste ging van LSG’s hoop in bange dagen, Arthur Pijpers, mag hem worden verweten, maar ik denk niet dat hem dat zal interesseren. Zijn programma tot dusver was echter nog niet zo aansprekend, dus moeten we afwachten hoe de Tsjech zich zal weren tegen titelfavorieten als bijvoorbeeld Sebastian Bogner. De Zwitser bleef op remise steken na een lange strijd tot ver na het middernachtelijk uur tegen Das Arghyadip. Ook favoriet Predrag Nikolic, die meester Ali Bitalzadeh met kleine middelen (pluspion) in een paarden-eindspel tot overgave dwong (zie foto Maaijveld), kwam zich weer aan kop melden. Alex Wohl versus Csaba Horvath was een 13-zetten remise die werd besproken aan de gezellige bar en daarmee hadden de heren in feite een extra rustdag. Vandaag de laatste ronde (5e) voor de rustdag van woensdag, we moeten nog maar even zien of er Nora Schiffelvandaag spelers zijn die eveneens een extra rustdag opnemen dankzij een snelle remise.

In de B-groep ook nog maar één speler met 4 punten uit vier ronden: Bert van Brussel (Oegstgeest’80). Hij heeft momenteel een goede vorm, zo werd mij verteld door zijn clubgenoten, en hij won zijn partij op fraaie wijze. Even bekijken of we die kunnen achterhalen voor het partijenbestand. In een achtervolgend groepje zit onder meer de Australiër Peter Frost. Hij is een graag geziene vriendelijke speler en heeft het erg naar zijn zin in Leiden. De dagprijs ging in de B-groep naar twee vrouwen die heel lang en als laatste bezig waren. Een strijd tussen Japan vs Duitsland, Kanako Kinoshita tegen Nora Schiffel (op de foto) eindigde na bijna zes speeluren in een remise en beide vrouwen waren daarmee meteen van de hatelijke nul af. Dat speelt een stuk ontspannender.

Weer hebben we voor de schaker(s) een leuk nieuw LCT-item te melden. Als u een Android mobiel bezit en u ligt noodgedwongen op het strand, omdat u partner dit nu eenmaal leuker lijkt dan schaken …(?), dan kunt u de nieuwe app downloaden van Asim Pereira (Official App Developer of the Anand vs Carlsen Match, 2013). Ga naar de Play Store en download ‘Follow Chess App‘.  We zullen ook nog even toestemming verlenen aan een iOS ontwikkelaar.. wordt vervolgd.