topbordenNa het eerste weekeinde van de Leiden Chess Tour(nament) zijn er nog vier spelers met de volle score van 3 punten uit evenzovele partijen. Naast de Zwitserse titelfavoriet Sebastian Bogner (die fraai won van de Israëlische IM Boris Maryasin, zie foto) zijn dit de Tjechische IM Lukas Cernousek (versloeg de verrassend goed van start gegane Stijn Gieben), de Indische IM Das Arghyadip (die in de tijdnoodfase een vol punt cadeau kreeg van Frank Erwich) en de lokale verrassing Arthur Pijpers (LSG) die de co-winnaar van vorig jaar de Indische grootmeester Deep Sengupta het nakijken gaf. De LSG’er heeft weliswaar voldoende meesternormen op zak, maar moet nog wel even zo’n dertig ratingpunten winnen in dit toernooi. Na drie ronden heeft hij al de helft van die productie op zijn naam staan. Laten we hopen dat ‘ie na nog zo’n mooie ratingprogressie die titel tijdens dit evenement kan claimen (2400).

Uit die 100% top viel grootmeester Predrag Nikolic – waarschijnlijk tijdelijk – weg. Want na enkele krachtige winstpogingen kwam hij toch niet verder dan een remise tegen de meester uit India G.A. Stany. In dezelfde 2½ puntengroep kwamen vervolgens Csaba Horvath, Vyacheslav Ikonnikov, Ali Bitalzadeh, Alexander Wohl, Stefan Lupor en mede dankzij een bye (NK schaakvoetbal) ook Rick Duijker melden.
HolánDressIn de B-groep zijn er nog slechts twee spelers met de volle score (3): Johan Stins en Bert van Brussel. Onder meer Marco de Mooij en Ed Noordijk (evenals nog een aantal partijen in de toptien) deelden het punt en zodoende volgen er nu elf spelers op een halfje van het leidende duo.Rosa Ratsma

Zoals u van ons elk jaar in de dagverslagen kunt vernemen zijn er dagprijzen te ontvangen (of te verdienen). Die worden elk jaar geschonken door de C1000 (binnenkort Jumbo) uit het winkelcentrum tegenover het denksportcentrum. Dit keer ging de dagprijs naar de kersverse Nederlands meisjeskampioen tot 20 jaar (AB), Rosa Ratsma. Zij versloeg in de tweede ronde op zaterdag reuzendoder Herman van Halderen. Haar dagprijs toverde gelukkig een glimlach op haar gezicht, want zo’n Bavaria HolánDress win je niet elke dag, maar wel op een dag dat Nederland het brons wint op het WK.

Ik moet u ook nog even met trots attent maken op een fraai nieuw item bij onze live-partijen. Het is mogelijk bij de live-verslaggeving een computeranalyse te kunnen volgen!
Ga naar de live-pagina en klik op ChessArena.