Roel Piket met de eerste zetNee, met ‘Five more years’ bedoelen we geen uitspraak van de Amerikaanse president en er is ook geen muzikaal verband, maar puur de uitspraak van onze hoofdsponsor Adhoc & Solide. Directeur Roel Piket beloofde ons dat hij als hoofdsponsor zal aanblijven tot en met de 13de editie. Daar is ‘ie weer: ons geluksgetal 13! Een welgemeend applaus van de deelnemers bij de start was zijn deel. Hij verdiende een dergelijk eerbetoon dan ook, want in deze voor sponsoring moeilijke tijd is hij een voorbeeld.
Roel Piket was – evenals in voorgaande door hem gesponsorde LCT’s – opnieuw verantwoordelijk voor de start van het toernooi door het doen van de eerste zet op het topbord. Dit keer deed hij dit voor de Bosnische Leiderdorper Predrag Nikolic.

In de eerste ronde moesten direct al twee grootmeesters genoegen nemen met een puntdeling. John van der Wiel kwam in een Konings-IndiĆ«r niet verder dan remise tegen… Herman van Halderen. Daar is hij weer: de Philidor Leiden speler die vorig jaar al een verrassende start kende. Zou hij dit jaar opnieuw in de top kunnen meedraaien?! We zullen het zien. De Leidse grootmeester is een slow-starter, dat weten we. Alexander MunninghoffDe tweede grootmeester die niet verder kwam dan remise was de Hongaar Csaba Horvath. Hij vertelde me na afloop van een lange zit – tot na middernacht – dat hij in de slotstelling nog wel zou hebben doorgespeeld. Er was nog wel een winstpoging voor Max Kerkvliet mogelijk, daarnaast hadden beide spelers nog enige minuten op de klok. Dus een extra pijnfactor.

Met in de A-groep 78 spelers en in de B-groep 82 spelers, zitten we precies op de maximum deelname die redelijkerwijze mogelijk is (160). Iedereen moet goed achter zijn bord kunnen zitten (en uitstappen) en dat proberen we dan ook elk jaar weer vol te houden. Dit keer is de B-groep groter dan de A-groep en dat hebben we nog niet eerder gekend. De winnaar van vorig jaar is er ook weer bij (Marco de Mooij) en een paar goede outsiders, onder meer Alexander Munninghoff (foto Maaijveld). Mijn persoonlijke tip voor de zege in de B-groep. Om maar even voor hem de druk te verhogen. We wensen u weer veel plezier bij de acht live-borden of kom gezellig even kijken in het Leidse denksportcentrum.