SimultaanOp donderdag 10 juli werd in het Leidse denksportcentrum het achtste Leiden Chess Tournament (LCT) geopend met een kloksimultaan door GM John van der Wiel. Hij speelde met een gemiddelde speeltijd van 4 minuten per partij tegen 10 cosponsors (dus John 40 minuten in totaal) die 20 minuten kregen toebedeeld op hun klok. Na acht minuten (dit is de 8ste editie vandaar) werd de grootmeester even van z’n stuk gebracht met de vraag wie er van de cosponsors de beste stelling had verkregen. Dit bleek Adinda-Serdijn-Koster te zijn en haar partij zou naderhand een van de drie remises zijn. Halverwege was een flink verhitte Van der Wiel te zien, want het werd toch wel erg benauwd in de speelzaal als je al snelschakende naar tien klokken moest turen om te zien waar je aan zet bent.

Deelnemende cosponsors waren (met tussenhaakjes hun score): Christine van der Ven van Grafisch Bureau (0), Wim Zwinkels van Epsilon Research (½), Jerry Bey van HBL Bouw (0), Adinda Serdijn-Koster van Shantih (½), Ruud Dobbelaar van Rhijngeest Juristen (0), Wessel Volders van WHV (0), Ed Noordijk van O’80 (0), Harro Weiland van HW (0), Hans Heshusius namens de Gemeente Leiden (0) en schaker in opleiding van Schaakeducatie Frank Erwich, jeugdspeler Rolf Corstjens (½). Uiteindelijk is de score van de GM met 8½ uit 10 best goed te noemen.

Kleurloting
Na de simultaan werd Adinda Serdijn-Koster (die na acht minuten speeltijd al goed stond, als eerder in dit verslag aangegeven) uitgenodigd in een geanimeerde setting in de bar met circa 50 genodigden (waarbij al een dag eerder aangekomen deelnemende titelhouders) de kleurloting te verrichten. Zij moest in een doorzichtig bakje drie witte en drie zwarte pionnen opbergen en een random nummer geven. Via het werpen van een grote dobbelsteen kwam uiteindelijk een witte pion te voorschijn en dat is de startkleur van de nummer één op rating in beide groepen.

Op vrijdag 11 juli (vanaf 19:00 uur) zullen circa 160 deelnemers in twee groepen gaan strijden om eerste geldprijzen van 1.750 euro (A) en 500 euro in de B-groep. Voorts zullen er – evenals in voorgaande jaren – weer dagprijzen worden uitgereikt aan spelers met opvallende prestaties. We wensen hen veel succes.