SethuramanDe zevende editie van het Leiden Chess Tournament is op onderling resultaat (toernooiregel) gewonnen door Sethuraman Sethuraman. Nee, ik maak geen tikfout, deze jongeman heeft dezelfde voornaam als achternaam. Zeg maar de Jan Janssen uit India. Deze jonge grootmeester was al eerder in Leiden, hij maakte toen deel uit van de Indiase jeugdteams in 2009. Hij ging samen met zijn landgenoot Deep Sengupta de slotronde in met 6,5 punten (uit acht) en – evenals Deep – ze gingen er weer vol voor! Een grote groep enorm strijdlustige grootmeesters in de slotronde. Dat is ook wel eens anders. Waarbij er met een schuin oog naar het prijzenfonds wordt gekeken en dan volgen er opeens snelle remises. Niet bij de LCT line-up van dit jaar: in alle ronden een enorme vechtlust.

Om maar eens een paar resultaten op rij te zetten. Naast de twee koplopers met 6,5 punten nog een grote groep van 6 en 5,5 punters met daaronder veel titelhouders. Sethuraman won zijn slotduel van een aftredend titelhouder David Howell, die volgens hem een mooie kans halverwege zijn partij op groot voordeel heeft gemist. Hij stak niet in een grote vorm, verklaarde Howell na afloop. Deep Sengupta won van IM Bernal Moro (Spa) en werd gedeeld eerste (tweede op tie-break) en Leiderdorper Predrag Nikolic (BIH) versloeg met zwart de in een goede vorm verkerende Peter Prohaszka (Hon) en werd daardoor alleenwinnar van het brons. Drie grote geldprijzen voor dit trio Marco de Mooij en sponsorop goud, zilver en brons. Allemaal stuk voor stuk spelers die er voor gingen. Daarachter op de plaatsen 4 t/m 11 nog een achttal spelers (6 punten) die nog een leuk geldbedrag mocht verdelen. De Leidse grootmeester Erik van den Doel deed zijn best in dit veld, maar zou door een bar slecht slot (twee nederlagen) op de 21ste plaats eindigen.

In de B-groep (amateurs) eindigden een drietal spelers op 7 punten; Marco de Mooij (LSG), Franky Deketelaere (Bel) en Jan van der Knaap (Philidor Leiden). De Belg was heel blij dat we hem voor het Arbiter Schuering en Pijperstoernooi van de A- naar B-groep hadden geloodst, omdat zijn rating niet toereikend was. Uiteindelijk werd De Mooij tot winnaar van de B-groep uitgeroepen (op weerstandspunten) zie foto rechts met hoofdsponsor Roel Piket van Adhoc & Solide die de prijzen uitreikte.

Bureau ChapeauAan dit internationale toernooi hielden vier personen een norm over. De LSG’er Arthur Pijpers scoorde een internationaal meesternorm (IM) en de Engelse Sabrina Chevannes scoorde een meesternorm voor vrouwen (WIM). Daarnaast reikte hoofdarbiter Arthur Schuering nog een tweetal normen uit aan zijn assistenten Vincent Schenkelaars en Chris de Weert. Zij behaalden beiden een FIDE-arbiternorm (FA).

Het afsluitende buffet voor spelers, gasten, sponsors en organisatie (+ partners) was weer een goed en waardig slot van dit Leidse sportfestijn. De vrouwen van Bureau Chapeau zaten (in de hitte van hun keuken boven de speelzaal) er volledig doorheen en trokken de stoute mutsen aan en dronken veel koffie uit hun schaakmokken. Hoewel? Zat daar wel altijd koffie in..?

Eindigen met een goed bericht is altijd mooi.
Hoofdsponsor Adhoc & Solide garandeerde ook zijn sponsoring van de editie in 2014, nu de gemeente Leiden c.q. Topsport Leiden nog over de streep trekken…
Graag tot volgend jaar en dan van 11-20 juli 2014.

(Jan Bey).


&&&

Verslagen: – Opening & Dag 1Dag 2Dag 3Dag 4Dag 5 Dag 6Dag 7Dag 8Dag 9

Toernooifoto’s Maaijveld

* Schaaksite.nl: Dimitri Reinderman
‘Indiase GM’s winnen Leiden Chess Tournament’
‘Sengupta en Prohaszka bovenaan in Leiden dankzij eindspeltechniek
‘Combineren met (groot)meesters in LCT

* Chess-Today 4639 door Michael Golubev


door Ioana Smaranda PadurariuChessbase.com en in Spanje op  es.chessbase.com

door Johan Hut: ‘Indiërs heersen in Leiden

Media:
* Foto & video verslag Ab Scheel – * website Ab Scheel – * fotoverslag Cissy Caljé-Ong – * Schaakbond.nl – * The Times of India – * The Week in Chess – * Susan Polgar – * Chessdom.com – * Chessvibes.com – * Allyearchess.com – * Argedrez.com – * Schach-Ticker – * etc.