Deep SenguptaVan alle edities in het Leiden Chess Tournament is deze zevende Leidse schaaktoer tot dusver de spannendste. Het is bovenin het deelnemersveld voor alle topplaatsen dringen geblazen. De beste vorm is waar te nemen bij grootmeester Deep Sengupta. In de zesde ronde bleek hij tegen Predrag Nikolic uiteindelijk over het beste geheugen te beschikken in een theoretisch toreneindspel met een vrije a- en h-pion. Deze voormalige jeugdwereldkampioen (<16) wordt nu een van de belangrijkste kanshebbers voor de titel. Of hij moet in de laatste drie ronden van dit komende weekend – wellicht door warmte overvallen – opeens alles gaan verliezen. Maar dat lijkt me voor een speler uit India niet mogelijk. Vlak achter Deep (zoals hij kortweg hier genoemd wordt; spreek uit Diep)  zit nog een hele colonne ‘prizefighters’. Op een half punt (5) volgt de ook al goed voor de dag komende Hongaar Peter Prohaszka en daarna zeven man met 4,5 punten, met onder meer de Engelse titelverdediger David Howell die van de jonge Leidse troef Arthur Pijpers won. Bij die 4,5 puntengroep zitten vooralsnog geen Leidse troeven, die vinden we terug in een groepje met 4 punten. Er volgen derhalve nog drie erg spannende ronden!

Live-tabletHeeft u al op de live pagina naar de extra mogelijkheden gekeken om de eerste acht borden in het Dagprijs Cor Kanterstoernooi te kunnen volgen op een mobiel (smartphone en tablet)? Kijk ook eens naar de nieuwe mogelijkheid voor het volgen van acht borden tegelijk in uw scherm zonder flash!

De dagprijs ging dit keer naar een jongeman in de B-groep. Afgelopen maandag was hij als enige nog laat bezig om het punt binnen te halen en dinsdag kreeg hij een wijze levensles door als eerste met een nul te moeten vertrekken. Als laatste en als eerste vertrekken hoort ook bij het leven, vertelde ik hem als een wijze levensles. Het spel ‘Levensweg’ werd aan Cor Kanters cadeau gedaan. Vlak voor de zesde ronde werd ik ook nog even live in de radio-uitzending gehaald van de regionale zender Unity FM. Luister hier naar dit leuke vraaggesprekje.